Podeli vest

Brzi razvoj tehnologije veštačke inteligencije (AI) mogao bi da ugrozi budućnost čovečanstva, smatra većina Amerikanaca anketiranih u istraživanju Rojtersa i Ipsosa.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

robot
Foto:Pixabay

Kako se navodi u istraživanju, više od dve trećine građana SAD zabrinute su zbog negativnih efekata veštačke inteligencije, a 61 odsto anketiranih veruje da bi ona mogla da ugrozi civilizaciju.

Samo 22 odsto ispitanih ne veruje da veštačka inteligencija predstavlja pretnju po čovečanstvo, dok 17 odsto njih nije sigurno. Na opasnost veštačke inteligencije ukazao je i izvršni direktor kompanije OpenAI Sem Altman, koji je juče svedočio pred Kongresom SAD, rekavši da je zabrinut zbog moguće zloupotrebe tehnologije.

Američki senator Kori Buker je rekao da “ne postoji način da se ovaj duh vrati u bocu”, preneo je Rojters.

“Na globalnom nivou, ona će eksplodirati”, poručio je Buker. Profesor Univerziteta Berkli Džon Stojka naveo je da primeri pozitivne primene veštačke inteligencije, poput revolucionarnog otkrivanja lekova, nisu tako vidljivi.

“Amerikanci možda ne shvataju koliko je veštačka inteligencija već prisutna u njihovom svakodnevnom životu. I kod kuće, i na poslu”, rekao je profesor. U istraživanju Rojtersa i Ipsosa, obavljenog između 9. i 15. maja, učestvovalo je 4.415 punoletnih Amerikanaca.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: