Podeli vest

Možete li zamisliti da jedete pitona? Kako god da se osećate povodom ovoga važno je da znate da naučnici traže održivo meso budućnosti i da im je trenutan predlog “šnicle od pitona”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pexels

U novoj studiji vođa studije Daniel Natusch i njegove kolege proučavali su stope rasta 4601 retikulisanih i burmanskih pitona na farmama pitona koje se nalaze u provinciji Uttaradit u Tajlandu i gradu Ho Ši Min u Vijetnamu. Otkrili su da pitoni brzo rastu, relativno malo jedu, imaju manje bolesti u odnosu na sisare i ptice, i mogu podneti duže periode posta.

Oni veruju da bi reptili mogli biti uzgajani na industrijskom nivou sa manjim ekološkim uticajem u poređenju sa konvencionalnom proizvodnjom mesa. Studija je primetila da popularnost mesa zmija raste u nekim azijskim zemljama gde se tradicionalno konzumiraju, ali da industrija ostaje mala.

Pitonima su davane različite vrste hrane lokalnog porekla – uključujući divlje uhvaćene glodare i riblju hranu – nedeljno, i redovno su mereni i vagani tokom perioda od 12 meseci pre klanja.

Autori su otkrili da su obe vrste pitona brzo rasle – i to do 46 grama dnevno – iako su ženke imale veće stope rasta od mužjaka.

Autori su takođe koristili različite kombinacije izvora proteina (uključujući piletinu, otpadne proizvode od svinjskog mesa, glodare i riblju hranu) kod podskupa od 58 burmanskih pitona na farmi u gradu Ho Ši Min i utvrdili su da se za svakih 4,1 grama konzumirane hrane može proizvesti jedan gram mesa pitona, pri čemu nije bilo značajnih varijacija između dijeta.

Što se tiče konverzije proteina, bila je efikasnija od ostalih domaćih životinja koje su do sada proučavane.

Osim toga, 61 odsto ovih burmanskih pitona postilo je u periodima između 20 i 127 dana, ali su tokom tog vremena izgubili vrlo malo telesne mase, rekli su autori, piše australijski NineNews.

“Ova otkrića ukazuju da bi komercijalno uzgajanje pitona moglo biti izvodljiva i održiva opcija za proizvodnju hrane koja bi mogla dopuniti postojeće sisteme stočarstva”, navodi se u saopštenju o istraživanju. “Ova istraživanja ističu potrebu za daljim istraživanjem najefikasnijih i humanih načina proizvodnje ove nove grupe stoke.” Rezultati međunarodne studije, koja je uključila istraživače sa Univerziteta u Makvareju i Univerziteta u Adelejdu, kao i univerzitete u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi, objavljeni su danas u časopisu Scientific Reports.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: