Antverpenskom deklaracijom o Evropskom industrijskom dogovoru, koja je doneta danas, lideri iz skoro 20 industrijskih sektora Evrope pozvali su Evropsku komisiju na 10 hitnih akcija za vraćanje konkurentnosti u Evropi, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS), čiji su predstavnici iz Udruženja za hemijsku, gumarsku i industriju nemetala učestvovali na predstavljanju ove deklaracije.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG CEFIC

Industrijalci su deklaraciju predstavili belgijskom premijeru Aleksandru De Kroou i predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, tokom Evropskog samita industrije, održanog u prostorijama najveće belgijske hemijske kompanije BASF u Antverpenu.

Sekretar Udruženja za hemijsku, gumarsku i industriju nemetala PKS Dragan Stevanović je istakao da Antverpenska deklaracija predstavlja prekretnicu Evropske unije (EU) u oblikovanju njene budućnosti.

“Identifikovane su pojave koje su dovele do pada industrijske proizvodnje i predložene su mere za njihovo suzbijanje. Deklaracija je, u stvari, predloženi akcioni plan, čijom bi se realizacijom povećala konkurentnost evropske industrije i vratila industrija EU na mesto koje joj pripada”, rekao je on.

Dodao je da je uspeh ove deklaracije u praksi od velikog značaja i za privredu Srbije, koja od ukupnog izvoza, 64 odsto robe plasira na tržište EU.

Osnovne industrije u Evropi se bore sa istorijskim izazovima, kao što su pad potražnje i proizvodnje i zastoj investicija i zato, predstavnici industrije traže odlučnu akciju za stvaranje uslova za snažniju privredu Evrope, navode iz PKS.

Ističu da su ti uslovi postavljanje Zelene agende u fokus Stategije Evrope 2024-2029, značajnije uključivanje javnih finansija u Fond za čiste tehnologije, kao i da se Evropa učini globalnim i konkurentnim snabdevačem energije.

Traži se i rad na razvoju infrastrukture koja je Evropi potrebna, povećanje nezavisnosti u snabdevanju sirovinama u EU, kao i da se podrži razvoj proizvoda cirkularne ekonomije koji imaju nultu ili nisku emisiju ugljenika, te da se oživi i poboljša funkcionisanje jedinstvenog tržišta i učini efikasnijim okvir za razvoj inovacija.

Potpisnici deklaracije su predstavnici različitih sektora, od hemijske, farmaceutske, industrije papira i čelika, rudarstva, industrije aluminijuma, stakla, cinka, metala, tekstila, rafinerija, cementa, kreča, đubriva, keramike, industrijskih gasova i biotehnologije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: