Komercijalno, industrijsko, poslovno i rekreativno ronjenje može postati nova značajna privredna delatnost u Srbiji.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

ronilac
Foto: Pixabay

Nova značajna privredna delatnost u Srbiji bi mogla da postane ronjenje i to komercijalno, industrijsko, poslovno i rekreativno, jer se u narednim godinama u našoj zemlji planira realizacija velikog broja infrastrukturnih projekata na i pod vodom, ocenili su učesnici radionice “Potencijal za razvoj i unapređenje sektora komercijalnog ronjenja u Srbiji”, u Privrednoj komori Srbije.

Tržište ronilačke opreme će dostići vrednost od 5,5 milijardi dolara do kraja 2023. godine, rečeno je na skupu.

Događaj je na jednom mestu okupio predstavnike vojske i policije, akademske zajednice, kao i predstavnike sektora komercijalnog ronjenja, korisnika usluga ronjenja, regulatornih institucija, a sa ciljem razmene različitih iskustava i podizanje svesti za osnaživanje i rast ovog sektora, objavila je PKS.

Radionica je okupila i specijalne goste i eksperte iz Sjedinjenih Američkih Država, Tonija Grinvuda, izvršnog direktora Međunarodnog udruženja ronilačkih izvođača radova – ADCI Fila Njuzsuma i šefa za inovacije u kompaniji „SmartDives“ iz UAE Jovanu Sokolović.

Primena ronilačkog znanja i veština je mnogo svestranija, te ne uključuje samo spasilačke akcije, navodi ekspert za oblast ronjenja i predsednik konsultantske kompanije Diving Safety Management Services (DSMS) Toni Grinvud.

“Ronjenje kao rastuća komercijalna delatnost nalazi sve veću primenu u različitom oblastima privrede a stručne obuke, znanje i iskustvo neprocenjivi su za opstanak brojnih korporacija koje zavise od veština ronilaca”, poručio je on.

Bojana Krstić iz Službe za inovacije PKS je rekla da su učesnici su imali priliku da se upoznaju sa internacionalnim standardima i novim propisima u oblasti ronjenja i podvodnih radova, svetskim dostignućima u oblasti hidrotehničkih radova i razvoju podvodnih robotizovanih aparata, kao i metodologiji i sistemima za ronjenje.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: