Podeli vest

Počeli su konkursi za prijavu dece u predškolske ustanove širom Srbije za školsku 2024/2025. godinu i to elektronskim putem na Portalu eUprava, izjavila je danas pomoćnica direktora Kancelarije za IT i eUpravu Biljana Marić.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Unsplash

“Usluga eVrtić je trenutno dostupna, odnosno svoja vrata za upis u predškolske ustanove, otvorile su ustanove u Nišu, Somboru, Vranju, Boru, Zaječaru i Užicu, a u februaru očekujemo da taj broj bude 30 predškolskih ustanova”, rekla je Marić za Tanjug.


Ona je izjavila da je prošle godine podneto 76.400 zahteva a ukupno, od kako je usluga pokrenuta 2016. godine putem Portala eUprava podneto je 344.500 zahteva.
“Usluga eVrtić je dostupna na Portalu eUprava svim registrovanim korisnicima Portala za elektronsku identifikaciju ‒ eID, a roditelji mogu koristiti uslugu i prijaviti dete u željenu predškolsku ustanovu u terminu trajanja konkursa te predškolske ustanove”, rekla je Marić.


Ona je izjavila da će ostale predškolske ustanove, od ukupno 158 koliko ih ima na teritoriji Republike Srbije, sukcesivno otvarati svoje konkurse tokom marta i aprila, o čemu roditelji mogu da se informišu na portalu eUprave i lokalnoj samoupravi.
“Prilikom korišćenja usluge eVrtić automatski se pribavljaju neophodni podaci iz matične knjige rođenih, Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja i evidencije prebivališta, tako da roditelji ne moraju da dostavljaju nijedan dokument prilikom upisa deteta, niti da odlaze ni na jedan šalter”, rekla je Marić.


Ona je podsetila roditelje da u svojim lokalnim samoupravama prate kada je konkurs za upis dece u vrtiće u njihovom gradu otvoren kako bi mogli da podnesu zahtev za upis deteta u predškolsku ustanovu elektronski.


Ona je dodala da je usluga eVrtić namenjena roditeljima koji su državljani Republike Srbije, a pojedine predškolske ustanove pružaju ovu uslugu i u slučaju da je jedan od roditelja strani državljanin.
“Za decu samohranih roditelja, decu žrtava nasilja u porodici, decu sa smetnjama u psihofizičkom razvoju ili decu iz porodica koje koriste neki oblik socijalne zaštite predškolska ustanova je u mogućnosti da prihvati prijavu elektronskim putem, ali je potrebno je da roditelji podnesu relevantnu dokumentaciju kojom dokazuje navedeni status lično u predškolsku ustanovu”, objasnila je Marić.


Na Portalu eUprava je još uvek dostupna usluga prijava dece u predškolske ustanove u Beogradu za prošlogodišnji konkurs (2023/2024), a o terminu ovogodišnjeg upisnog roka roditelji će biti naknadno obavešteni, rekla je Marić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: