Podeli vest

Na Beogradskom sajmu danas su otvoreni 18. Međunarodni sajam energetike i 19. Međunarodni sajam zaštite životne sredine i prirodnih resursa EcoFair, na kojima se do 30. novembra predstavlja više od 80 ušesnika.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović istakla je otvarajući sajmove da je veoma značajno što se energetika i zaštita životne sredine predstavljaju naredna tri dana zajedno na Beogradskom sajmu, posebno u godini u kojoj je bilo toliko izazova u svetu sa energentima i snabdevanjem na tržištu.

“Drago mi je što smo danas ovde da u jednom kvalitetnom i širokom dijalogu razgovaramo o tome šta smo uradili u prethodnoj godini i šta su nam planovi za održivu zelenu budućnost i modernu energetiku koja treba da bude motor srpske privrede”, rekla je Đedović Handanović.

Prema njenim rečima, energetska sigurnost, odnosno to kako da imamo dovoljno energenata po pristupačnim cenama, da tu energiju dobijamo iz sopstvenih resursa i uz što manje nepovoljnih efekata po životnu sredinu – danas je jedna od najvažnijih tema u svetu.

“Verujem da svi oni koji danas učestvuju na Sajmu energetike mogu da ponude neki deo odgovora na pitanje kako da to ostvarimo”, dodala je Đedović Handanović.
Istakla je i da je energetski sektor kao bazni sektor privrede važan ne samo zbog sigurnosti snabdevanja, nego i kao pokretač investicija i naglasila da je procenjeno da su u narednih desetak godina neophodne investicije od oko 15 milijardi evra, uključujući izgradnju reverzilibnih hidroelektrana, vetroelektrana i solarnih elektrana, kao i novih gasnih interkonekcija i skladišta gasa i naftovoda.

“Iskoristićemo i ovaj sajam da predstavimo građanima kako da racionalnije troše energiju, kako da svoje domove učine energetski efikasnijm i da lakše dođu do subvencija koje daje država za energetsku efikasnost, jer bez energije nema života, nema napretka, nema savremenog sveta”, kazala je ona.

Osim iz Srbije, na ovim manifestacijama se predstavljaju i izlagači iz Nemačke, Mađarske, Rumunije, Češke, Poljske, Slovenije, Severne Makedonije, Crne Gore, Kine, Izraela, Konga i Gane.
Sajam energetike okuplja stručnjake, preduzeća, kompanije, organizacije, investitore i donosioce odluka iz različitih sektora energetske industrije, proizvodnje i distribucije gasa, nafte, uglja i struje, koji prikazuju najnovija dostignuća u toj industriji, posebno u oblastima obnovljivi izvori energije, energetska efikasnost, pametne mreže, skladištenje energije i usluge.

Oni promovišu ii druga rešenja koja mogu pomoći u poboljšanju održivosti i sigurnosti u sektoru energetike i druge inovacije, a i posetiocie obrazuju o energetskim temama i promovišu održivu energetsku praksu.

FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg


Jedan od prioritetnih ciljeva Sajma energetike je promocija održive energije, obnovljivih izvora energije, zaštita životne sredine i smanjenje emisije gasova staklene bašte.
Sajam ekologije EcoFair okuplja institucije, proizvođače opreme, distributere, reciklere, operatere, deponije, lokalne samouprave, komunalna preduzeća, generatore otpada i stručnu javnost radi promocije održive prakse, proizvoda i rešenja koja doprinose zaštiti životne sredine.

Tokom sva tri dana na sajmu će biti promovisani i održivi stilovi života, kao što su ekološka ishrana, smanjenje upotrebe plastike i korišćenje ekološki prihvatljivih proizvoda.
Radno vreme sajmova je od 10 do 17 časova.

Pojedinačna ulaznica košta 500, grupna 300 dinara, a parking za automobile u sajamskom krugu plaća se 150 dinara po satu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ