Start -ap kompanija Neuralink tehnološkog milijardera Elona Maska ugradila je moždani implant pacijentu po prvi put od svog osnivanja.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Shutterstock

„Prva osoba je juče primila Neuralink implant i dobro se oporavlja“, napisao je Mask u ponedeljak na servisu kratkih poruka Ks, nekadašnjem Tviteru. Početni rezultati o neuronskoj aktivnosti su „obećavajući“.

Kompanija, osnovana 2016. godine, prošle godine je dobila odobrenje američkih vlasti za testiranje implantata u ljudskom mozgu. Implantati su veličine oko pet novčića naslaganih jedan na drugi.

Namenjeni su da pomognu osobama sa neurološkim oboljenjima poput Parkinsonove ili amiotrofične lateralne skleroze (ALS), ali i suštinski omogućavaju direktnu vezu između mozga i računara i veštačke inteligencije i na taj način povećavaju ljudske sposobnosti.

„Omogućava vam da kontrolišete svoj mobilni telefon ili računar, i skoro svaki uređaj, samo razmišljanjem“, napisao je Mask na x- u ponedeljak. „Prvi korisnici će biti oni koji više ne mogu da pomeraju svoje udove.“

Neuralink nije jedina kompanija koja radi na interfejsima mozak-računar.

U videou na društvenoj mreži X objavljeno je i kako čip izgleda


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: