Podeli vest

Štampanje glasačkih listića za izbore za narodne poslanike raspisane za 17. decembar, počelo je danas u štampariji “Službenog glasnika”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/


Predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević rekao je tim povodom da će u štampariji “Službenog glasnika” biti štampano 6.500.165 glasačkih listića, koliko je i Odlukom RIK-a utvrđeno broj birača za predstojeće izbore.


“Sav izborni materijal, zajedno sa glasačkim listićima, štampaće se ovde u sedištu Javnog preduzeća ‘Službeni glasnik’, u skladu sa Zakonom o izboru narodnih poslanika”, precizirao je Dimitrijević.


On je dodao da će se glasački listići štampati u tri jezičke varijante: glasački listić na srpskom jeziku štampaće se u A4 formatu, listići sa dve ili tri jezičke varijante štampaće se u A3 formatu, dok će se u formatu A2 štampati listići sa 4 ili 5 jezičkih varijanti.
Dimitrijević je podsetio da će se u Republici Srbiji glasati na 8.273 biračka mesta, od čega 29 mesta su u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija.


On je najavio glasanje i u inostranstvu, na 81 biračkom mestu, što predstavlja rekordan broj, u ukupno 35 stranih država.
“Koordinatori RIK-a će najkasnije do 12. decembra sav izborni materijal rasporediti po svojim upravnim okruzima za koje su zaduženi, a najkasnije do 15. decembra u ponoć taj izborni materijal biće podeljen biračkim odborima”, rekao je Dimitrijević.
On je prisustvovao puštanju u štampanje prvog, kontrolnog listića.

FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/


Početku štampanja glasačkih listića prisustvovao je i v.d. direktor “Službenog glasnika” Mladen Šarčević, predstavnici RIK-a, predstavnici domaćih i stranih posmatrača i mediji.


RIK je prethodno doneo Odluka o obliku i izgledu glasačkih listića za glasanje na izborima za narodne poslanike raspisanim za 17. decembar.


Glasački listići po kojima će birači glasati na izborima štampaće se u 29 jezičkih varijanti, u zavisnosti od toga koji su jezici i pisma u službenoj upotrebi u pojedinim opštinama, odnosno gradovima u Republici Srbiji.
Glasački listići biće štampani na hartiji formata A-4, A-3 i A-2, u zavisnosti od broja jezika, odnosno pisama, koji se na njima budu nalazili.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: