Podeli vest

U Specijalizovanim većima Kosova sa sedištem u Hagu, ispitivanjem drugog svedoka danas je nastavljeno suđenje bivšim vođama takozvane OVK, Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

sud
Foto: Pixabay

Specijalizovano tužilaštvo je započelo ispitivanje svog drugog svedoka, koji je pričao da je mesto Mališevo u opštini Orahovac, bilo pod kontrolom pripadnika takozvane OVK.

Svedok je precizirao da su u Mališevu postojale dve jedinice kojima je rukovodila takozvana OVK – jedinica “ljumi” i jedinica “čeliku”.

“Kada su izvođene akcije protiv policije ili srpskih snaga, OVK je uvek izlazila sa saopštenjima i preuzimala odgovornost za napade, od 1997. godine”, rekao je svedok.

On je Demokratski savez Kosova (DSK) i bivšeg lidera Ibrahima Rugovu nazvao “pacifistima”, čiji je i sam bio pripadnik, a da je prvi put pripadnike takozvane OVK video na sahrani jednog Albanca 1997. godine.

Svedok je rekao da je naknadno saznao da je jedan od pripadnika tzv. OVK bio optuženi Seljimi.

“I drugi su govorili isto, a jedan od govornika, a to je Redžep Seljimi, koji je nosio masku, bio je stroži od ostalih, rekavši da od sada ‘OVK mora da se čuje’, da je potrebno boriti se za slobodu Kosova jer se rečima ne može ništa postići. Očigledno, mislio je na ‘pacifiste’ i istakao da sloboda ne dolazi samo mirnim rečima, već i ratom”, otkrio je svedok, preneo je “Reporteri”.

Nakon toga je suđenje je prešlo u poluzatvorenu sednicu, kada samo prisutni u sudnici mogu da čuju svedočenje, dok u video prenosu nema tona.

Prvi svedok je pričao više od tri dana, sve vreme na poluzatvorenoj sednici, što znači da su svedoka mogli da čuju samo prisutni u sudnici, dok su u video prenosu, bez tona, putem video konferencijske veze mogli da se vide samo članovi sudskog veća. Pretpostavlja se da će drugi svedok svedočiti najmanje pet dana.

Na početku suđenja, 3. aprila, okrivljeni su zajedno sa svojim braniocima izneli uvodna izlaganja i tada su svi negirali optužbe.

U ovom postupku odobreno je učešće 140 žrtava. Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za ratne i zločine protiv čovečnosti počinjene u 42 nelegalna pritvora takozvane OVK na KiM i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno.

Optuženi su da su ljude neosnovano lišavali slobode, mučili i ubijali, a za te zločine im preti kazna doživotnog zatvora. U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. godine na više mesta na KiM, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici tzv. OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bila aktivni učesnici u neprijateljstvima.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na KiM, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv tzv. OVK.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: