Podeli vest

Festival autorskog filma (FAF) u svom 29. izdanju svečano je otvoren u velikoj sali Mts Dvorane u Beogradu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/TANJUG VIDEO

Novo izdanje FAF-a prigodnim govorom otvorili su direktor Igor Stanković i umetnički direktor Srđan Vučinić, uz premijeru domaćeg filma “Lost Country” Vladimira Perišića, realizovanog u francusko-srpskoj koprodukciji.

Centralne celine čine takmičarski i glavni program, dok će selekcije “Hrabri Balkan”, “Bande à part”, “Sirovo” i “Mreža festivala Jadranske regije” predstaviti nove tokove u autorskom filmu.

Glavna lokacija festivala je Mts Dvorana, dok će projekcije filmova biti emitovane i u Dvorani kulturnog centra Beograda, Domu omladine Beograda, Jugoslovenskoj kinoteci, Domu kulture “Studentski grad” na Novom Beogradu i bioskopu Cine Grand BIG Rakovica, kao i Cinegrand Delta Planet Niš.

U selekciji tokom osam dana festivala nalaze se 82 filma, koji dolaze iz gotovo svih zemalja sveta, sa zaista velikim brojem gostiju.

Srdjan Vučinić je opisao šta sve publiku čeka na 29. FAF-u od filmova.

“Dobro protljati magičnu lampu filmskog umetnika. Sačekati da dobri duh iz nje izađe i da vam skroz prekrije vidno polje. Širom ‘Zatvoriti oči’ i zamisliti želju, na primer, jedan ‘Crveni kofer’ iz koga će iskočiti, jedna ‘Himera’, jedan ‘Mešanac’ i jedna ‘Zver’. Gajiti istrajno svoj ‘Hir’, ne bi li se ‘U žutoj čauri’ dospelo u ‘Kritičnu zonu’, odakle se do mile volje mogu posmatrati ‘Jadna stvorenja’ i praviti ‘Nacrt za utopiju’, meditirajući ‘O suvom bilju’, te padajući u sve dublju ‘Nostalgiju”’, naveo je Vučinić.

Direktor festivala Stanković je rekao da se gledaoci bore sa nepodnošljivom težinom svakodnevnice okruženi lošim vestima, za koje, kako je ocenio, današnje društvo i čitava civilizacija nemaju snage niti odgovornosti da im se suprotstave.

Prvi čovek FAF-a je istakao da se, dok se priseća svih koji su pre 29 godina osmislili ovaj jedinstveni “Pogled u svet” i koji nisu više sa nama, “sećamo našeg dragog člana saveta festivala Srđana Koljevića, sa kojim je pre više od 20 godina ova nova iskra i energija festivala još jače zasjala, a on nas je nažalost prerano napustio”.

Plakat 29. FAF-a je rešenje vizuelne umetnice Dragane Krtinić, inspirisan filmom “Horoskop” Bore Draškovića, ovogodišnjeg dobitnika nagrade “Pogled u svet: Vojislav Vučinić”, koju FAF dodeljuje za “celuokupan doprinos filmskoj umetnosti”.

Festival će i ove godine predstaviti ostvarenja novih, originalnih dela i ličnih glasova evropske i svetske kinematografije, te su u selekciji pobednički naslovi sa prestižnih svetskih festivala.

Dobitnik Zlatnog lava u Veneciji „Jadna stvorenja“ grčkog reditelja Jorgosa Lantimosa biće prikazan večeras u Mts Dvorani.

Film “Savršeni dani” nemačkog režisera Vima Vendersa biće prikazan u nedelju, 26. novembra, takođe u Sali 1 mts Dvorane. Novo ostvarenje čuvenog Vendersa predstavlja dirljivo, poetsko razmatranje o pronalaženju lepote u svakodnevnom svetu oko nas.

Na FAF ponovo “stiže” antologijski britanski reditelj Ken Louč sa filmom “Stari hrast”, koji govori o budućnosti poslednjeg preostalog paba u selu na severoistoku Engleske.

Kreiran je i program “Omaž Srđanu Koljeviću”, koji predstavlja šest njegovih omiljenih filmova: “Gorki deo reke” Jovana Živanovića, “Most” Hajrudina Krvavca, “Rio Bravo” Hauarda Hoksa, “Pet Geret i Bili Kid” Sema Pekinpoa, “Jesen Čejena” Džona Forda i “Velika iluzija” Žana Renoara.

FAF su podržali Ministarstvo kulture, Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, Filmski centar Srbije, Fond Kreativne Evrope – za podršku festivalima i programu “Mreža Festivala Jadranske regije” u saradnji sa Sarajevo Film Festivalom, Ljubljana, Herceg Novim i Zagreb Film Festivalom, Francuski institut, Medija Desk Srbija, ACID cinema asocijacija za promovisanje nezavisnog filma, ”Cinefondacion” – zvanična kanska selekcija filmova od filmskih škola i partneri “Francusko-srpskih filmskih susreta”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: