U Nemačkoj je u rano jutros počeo štrajk mašinovođa u putničkom saobraćaju. Štrajk ima uticaja i na zemlje iz okruženja..

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Tanjug/Michael Probst (STF)

Prazni peroni, puste železničke stanice i iznervirani putnici: signal za početak šestodnevnog štrajka mašinovođa u putničkom saobraćaju dat je u sredu ujutru. Mašinovođe žele da prestanu sa radom na punih šest dana. 

Zbog štrajka Sindikata mašinovođa GDL, biće velikih poremećaja u celom međugradskom i regionalnom saobraćaju do ponedeljka uključujući. GDL je pozvala na štrajk, koji je počeo u 2 sata ujutru u putničkom saobraćaju. Završetak štrajka zakazan je za ponedeljak u 18 časova. Železnički teretni saobraćaj je u štrajku od utorka u 18 časova.

Otkazano je 80 odsto međugradskih vozova

Vanredni red vožnje za putnički saobraćaj je stabilno počeo u sredu uveče, rekla je portparolka železnice ujutru na Glavnoj stanici u Berlinu. Kao iu prethodnim štrajkovima, oko 80 odsto međugradskih vozova je otkazano, navodi Deutsche Bahn. 

Železnica savetuje putnicima na velike udaljenosti da rezervišu mesto ranije. U regionalnom transportu, cilj je da se ponudi znatno smanjena ponuda. „Stega u kojoj je to moguće veoma varira od regiona do regiona“, objašnjavaju iz železnice. Preporučila je da se o planiranoj vezi saznate 24 sata pre polaska.

SBB savetuje da ne putuju u Nemačku

Ako švajcarski putnici žele da putuju u Nemačku ili nazad, trebalo bi da odlože svoje putovanje ako je moguće. Ovo je u ponedeljak Blicu saopštio SBB. Razvijene su različite mere kako bi uticaj na domaći saobraćaj bio što manji. 

Megaštrajk je četvrti u aktuelnoj rundi kolektivnog pregovaranja u Deutsche Bahn-u, koja je počela početkom novembra: u novembru i decembru sindikat je svoje zahteve podržao jednodnevnim štrajkom upozorenja. U januaru je usledila trodnevna pauza. Osnovni zahtev GDL-a je smanjenje nedeljnog radnog vremena sa 38 na 35 sati. Železnica je do sada nudila opcioni model za smanjenje radnog vremena za jedan sat nedeljno od 2026.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: