Podeli vest

Danas je Čisti ponedeljak, prvi dan Velikog posta koji najavljuje najveći hrišćanski praznik, Uskrs.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

crkva
Foto: Bilten.rs

Za Srpsku pravoslavnu crkvu i vernike u ponoć je počeo Veliki ili Časni post, koji traje sedam nedelja i najavljuje najveći hrišćanski praznik – Vaskrs.

Vaskrsšnji post naziva se Veliki zbog važnosti i dužine trajanja, ali i Časni, jer obuhvata vreme Isusovog stradanja i razapinjanja na Časni krst.

Prva nedelja Velikog posta se odlikuje posebnom strogošću, jer je dolično da se na početku podviga ima revnost za pobožan život. U skladu s tim Crkva u toku prve nedelje obavlja duža bogosluženja nego u toku narednih dana. Od ponedeljka do četvrtka se na velikom povečerju čita pokajnički kanon svetog Andreja Kritskog (+712). Ovaj kanon je nazvan Veliki, kako zbog mnoštva misli i sećanja koji se u njemu sadrže, tako i po broju tropara kojih ima oko 250 (u običnim kanonima ih ima oko 30). Radi čitanja u prvoj nedelji posta kanon je podeljen na četiri dela, po broju dana.

Prema pravoslavnom učenju, Veliki post nas uči pokajanju, praštanju i molitvi, a cilj je da se u miru i tišini dočeka najveći hrišćanski praznik – Vaskrs.

Do Vaskrsa, ove godine 16. aprila, od ponedeljka do petka posti se na vodi, posebno strogo sredom i petkom. Subotom i nedeljom dozvoljeno je ulje i vino, riba samo na Blagovesti, 7. i Cveti, ove godine 9. aprila.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: