Podeli vest

U sedištu NATO u Briselu danas se održava drugi dan dvodnevnog sastanka ministara spoljnih poslova zemalja članica tokom kojeg će biti reči i o bezbednosnoj situaciji u regionu Zapadnog Balkana.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/Yves Herman, Pool Photo via AP

Planirano je da se danas održi sastanak ministara u okviru Saveta NATO-Ukrajina, a konferencije za medije prema planu bi trebalo da održe generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, kao i državni sekretar SAD Entoni Blinken koji učestvuje na sastancima.

Očekuje se da će na tim konferencijama biti reči o situaciji na Zapadnom Balkanu.

Tokom jučerašnjeg dana, održan je i sastanak ministara sa visokim predstavnikom EU za bezbednost i spoljnu politiku Žozepom Boreljem.

Borelj je uoči sastanka izjavio da je Zapadni Balkan veoma važan za EU i poručio da će misija Euleksa nastaviti da u saradnji sa Kforom obezbeđuje stabilnost i bezbednost na severu KiM.

Nakon sastanka, Borelj, koji je jedan od posrednika ispred EU u dijalogu Beograda i Prištine je na društvenoj mreži X (nekadašnji Tviter) napisao da su šefovi diplomatija članica NATO na sastanku imali važnu razmenu mišljenja o situaciji na Zapadnom Balkanu.

“Šefove diplomatija upoznao sam o trenutnoj situaciji u vezi sa dijalogom koji se vodi pod okriljem EU. Potreban je napredak učesnika u dijalogu”, napisao je Borelj.

On je ukazao i na važnost da BiH iskoristi momenat za odlučan napredak na putu ka članstvu u EU.

O situaciji na Zapadnom Balkanu juče je govorila i nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok koja je ocenila da Berlin doprinosi jačanju zajedničke bezbednosti regionu Zapadnog Balkana slanjem dodatnih 150 vojnika u Kfor.

“Nato i EU tesno sarađuju na Balkanu. Doprinose bezbednosti kroz misiju Althea u Bosni i Hercegovini i Kfor na Kosovu. Nemačka osnažuje zajedničku bezbednost time što će za Kforu staviti na raspolaganje 150 vojnika”, rekla je Berbok nakon sastanka.

Pored situacije na Zapadnom Balkanu, ministri su juče razgovarali i o situaciji na Bliskom Istoku, bezbednosnim izazovima koje za NATO predstavlja Kina, kao i o situaciji u Ukrajini.

Na konferenciji za medije koja je juče održana, Stoltenberg je saopštio da su ministri Alijanse tokom sastanka istakli da će nastaviti da podržavaju Ukrajinu na njenom putu ka članstvu u NATO, ali i da će nastaviti sa podrškom toj zemlji u ratu sa Rusijom.

Današnjem sastanku ministara u okviru Saveta NATO-Ukrajina prisustvovaće i predstavnik Švedske, zemlje koja još uvek nije punopravni član, ali izražava nameru da to postane.

To će biti prvi put da ministri spoljnih poslova NATO razgovaraju u tom formatu, od kako je ranije ove godine formiran Savet.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: