Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i mađarski premijer Viktor Orban otvorili su 89. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

VUCIC ORBAN
FOTO TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i mađarski premijer Viktor Orban otvorili su 89. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu, čiji je ovogodišnji partner Mađarska, a koji će trajati do 27. maja.

“Mađarska u kriznim vremenima može da računa na Srbiju”, poručio je Viktor Orban na početku obraćanja na otvaranju Međunarodnog sajma poljoprivrede.

On je istakao da se sa predsednikom Vučićem dogovorio o međusobnoj podršci dve zemlje.

“Imamo galopirajuću inflaciju, rast cena, pojavljuje se glad i sukob u Ukrajini, ali je dobra vest da na osnovu razgovora sa Vučićem mogu da kažem da Mađarska može da računa na Srbiju, Srbija na Mađarsku imamo važne prehrambene rezerve, naše dve zemlje su bezbedne i kada je reč o gasu”, rekao je Orban.

“Mađarskoj je teško zato što je deo EU, Srbiji je teško zato što nije”, dodao je Orban govoreći o uticaju ukrajinske krize na ekonomiju dve zemlje.

Orban je rekao da su 2020. i 2021. godine lekari bili heroji, a da će u narednim godinama to biti poljoprivrednici.

“Od poljoprivrednika će zavisiti hoćemo li imati hleba na stolu, hoće li ili neće biti svetske gladi”, rekao je Orban i dodao da Mađarska ne pristaje na ekonomski neprihvatljive odluke Brisela, poput sankcija Rusiji, jer kako kaže to vodi u glad u celom svetu.

“Sankcije Rusiji su ravne atomskoj bombi” , rekao je Orban dodajući da to to može da dovede do takvih posledica da ne samo da ne možemo da nahranimo svoj narod, nego će dovesti i druge ljude na granice u potrazi za hranom.

“Mi moramo da mislimo na rat, ali i na to da nahranimo svoj narod”, poručio je Orban.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je danas premijeru Mađarske Viktoru Orbanu na prijateljskom i partnerskom odnosu prema Srbiji.

“Veliko hvala našem prijatelju Viktoru Orbanu, neverovatan je napredak odnosa naše dve zemlje, zahvaljujući premijeru Mađarske”, poručio je Vučić na svom Instagram nalogu, uz fotografiju sa otvaranja Novosadskog sajma.

Istako je da je Orban uvek uz Srbiju kada god je teško i najavio da će dve zemlje nastaviti da grade prijateljski i partnerski odnos.

Vučić i Orban su pre zvaničnog otvaranja održali kratak sastanak na novosadskom sajmu, a nakon obraćanja medijima krenuli su u obilazak izlagače, kojih je ove godine 1.100 iz 21 zemlje.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: