Podeli vest

Slovenački premijer Robert Golob rekao je tokom posete Krasu da je izgorelo oko 3.500 hektara zemlje, prenosi slovenački N1.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

slovenija
FOTO TANJUG/FOTO STA/NEBOJSA TEJIC

Požar na Krasu, najveći u istoriji Slovenije, stavljen je pod kontrolu, saopštili su danas slovenački zvaničnici nakon obilaska područja zahvaćenih vatrenom stihijom u severnom delu Krasa.

Oni su zahvalili vatrogascima koji su se sedam dana borili sa vatrom, kao i susednim i drugim državama na pomoći, prenosi hrvatski Index.

Slovenački premijer Robert Golob rekao je tokom posete Krasu da je izgorelo oko 3.500 hektara zemlje, prenosi slovenački N1.

On je najavio i mere za borbu protiv posledica požara, kao i mere za sprečavanje izbijanja požara ovako velikih razmera, dodaje STA.

Slovenački predsednik Borut Pahor zahvalio je vatrogascima i vazdušnim snagama na njihovoj predanosti proteklih sedam dana i ocenio da je pokazana velika solidarnost, ne samo u Sloveniji, nego i šire.

U gašenju požara učestvovalo je 13 helikoptera i aviona iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Austrije, Mađarske i Italije, a Pahor je rekao da sve to daje nadu da će se ova situacija uskoro završiti.

Šef interventne jedinice Simon Vendramin rekao je da veruje da je požar sada pod kontrolom, ali je naglasio da će se područje posmatrati još nekoliko dana kako bi se obezbedilo da požar ne izbije ponovo.

Na terenu je trenutno oko 1.500 vatrogasaca, ali se očekuje da se taj broj smanji tokom noći, naveo je Vendramin.

On je naveo da su pojedine linije vatre i dalje aktivne, da se sa njima bore vatrogasci i 10 letelica, a da najveće probleme stvara vetar

Ministar odbrane Marjan Šarec, koji je takođe posetio mesto požara, rekao je da je oko 2.000 ljudi aktivno učestvovalo u pokušajima da se ugasi požar.

Portparol vatrogasne službe Robert Okorn izjavio je da je noć bila mirnija od prethodne, a da su se vatrogasci uglavnom fokusirali na zapadni deo požarišta prema Lokvicama i ispod Kostanjevice na Krasu.

Dodao je da je jutros oko četiri sata pala kiša, ali da nije mnogo pomogla jer se sve vrlo brzo suši.

Okorn je naveo da mogućnost jakih udara bure ostaje najveći rizik za širenje vatre.

Na terenu je tokom noći između subote i nedelje bilo 1.070 vatrogasaca, a obavljen je i pregled požarišta dronom slovenačke vojske, objavila je Civilna zaštita.

Danas je u stanju pripravnosti oko 1.500 vatrogasaca, i kao i do sada najjača vazdušna podrška.

U Krasu su i dobrovoljci koji će seći drveće oko ugroženih sela, kako bi sprečili širenje požara.

Prema navodima medija, do sada je, što se objekata tiče, izgorela samo jedna planinska kuća između naselja Rence i Trstelj, navodi Hina.

Kao posledica požara vazduh je zagađen širom Slovenije, a stanovnici u pogođenim područjima suočavaju se sa udisanjem mikroskopskih čestica koje nastaju sagorevanjem, prenosi RTV Slovenija.

Agencija za životnu sredinu saopštila je da su zbog požara na Krasu danas uočeni povišeni nivoi štetnih čestica na mernim mestima Solkan, Nova Gorica, Kopar, Ljubljana i Kranj.

Prema najavama meteorologa, obilnije kiše na slovenačkom Krasu mogu se očekivati tek u utorak.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: