Podeli vest

Prvi Neuralink implant kod čoveka pokvario se nakon što je nekoliko niti koje snimaju neuronsku aktivnost povučeno iz mozga, otkrio je u sredu startup u vlasništvu Elona Maska.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

Foto: Shutterstock

Niti su se povukle u nedeljama nakon operacijeu kojoj je postavljen Neuralink hardver u mozak 29-godišnjeg Nolanda Arboa, saopštila je kompanija u blogu.

Ovo je smanjilo broj efektivnih elektroda i sposobnost Arboa, kvadriplegičara, da kontroliše kompjuterski kursor svojim mozgom.

„Kao odgovor na ovu promenu, modifikovali smo algoritam snimanja da bude osetljiviji na signale neuronske populacije, poboljšali smo tehnike za prevođenje ovih signala u pokrete kursora i poboljšali korisnički interfejs“, stoji u Neuralink u postu na blogu.

Kompanija je saopštila da su prilagođavanja dovela do „brzog i trajnog poboljšanja“ u bitovima u sekundi, mere brzine i tačnosti kontrole kursora, nadmašujući Arbaughove početne performanse.

Iako se čini da problem ne predstavlja rizik po Arbaughovu bezbednost, Neuralink je navodno izneo ideju o uklanjanju njegovog implantata, navodi The Wall Street Journal.

Kompanija je takođe rekla Upravi za hranu i lekove da veruje da ima rešenje za problem koji se pojavio sa Arboovim implantom, objavio je ovaj list.

Implantat je postavljen pre nešto više od 100 dana. U postu na blogu, kompanija je reklamirala Arbaughovu sposobnost da igra kompjuterske igrice na mreži, pretražuje internet, prenosi uživo i koristi druge aplikacije „sve tako što kontroliše kursor svojim umom“.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: