Podeli vest

Od prošle godine Austrija je uvela bonove za popravku pokvarenih uređaja što podrazumeva da građanima država dotira do 50% izdataka za svaku popravku nekog električnog ili elektronskog uređaja, pri čemu subvencija države može da bude maksimalno 200 evra. Za sličan princip odlučila se i Francuska koja će plaćati za “popravku” obuće i odeće.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto:Pixabay

Visoke temperature, zemljotresi, zagrevanje okeana i poplave dokaz su da nam planeta vraća za način na koji se ophodimo prema njoj.

Gotovo da ne postoji oblast u kojoj nismo prekoračili granice ugrožavanja planete, a e-otpad je najbolji dokaz za to.

Prema izveštaju Ujedinjenih nacija, tokom 2019. godine čovečanstvo je generisalo rekordnih 53,6 miliona tona elektronskog otpada. To je za za 21 odsto više nego 2014. Svako od nas je u proseku bacio 7,3 kilograma elektronike.

Sistem vaučera za popravku uređaja odgovor je Austrije novonastalu situaciju.

Kako sistem vaučera funkcioniše?

Jednostavno. Građani preuzmu bonove i ako popravka njihovog kompjutera košta 400 evra, država plaća 200, a vlasnik 200.

Pretpostavka Austrije je bila da će se građani, zbog subvencija, pre opredeliti da poprave kompjuter ili mašinu za sudove nego da kupuju novu. Ta pretpostavka bila je dobra. Zapravo, više nego dobra.

Iako su se Austrijanci nadali da će njihovi građani do 2026. povući 400.000 vaučera desio se pravi bum i za samo godinu dana je izdato 560.000 vaučera u vrednosti do 200 evra.

Francuska vaučerima rešava problem sa otpadnom odećom i obućom

Procenjuje se da se u Francuskoj svake godine baci oko 700.000 tona odeće, od kojih dve trećine završi na deponiji.

Ovaj podatak naveo je vlasti u Francuskoj da razmisle kako bi to moglo da se promeni. Odluka je doneta- Francuska će građanima plaćati obućarske i krojačke usluge.

Od oktobra, stanovnici ove evropske zemlje moći će da dobiju povraćaj novca i to između šest i 25 evra na ime troškova popravljanja odeće i obuće u radionicama ili kod obućara koji su se pridružili programu.

Ideja bonusa za popravku deo je šireg plana francuske vlade, počevši od kraja prošle godine, da reformiše tekstilnu industriju, koja je među najvećim zagađivačima na planeti, i da se bori protiv takozvane brze mode.

Da li će u Srbiji zaživeti sličan program, ostaje da se vidi.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: