Podeli vest

Mnistarstvo spoljnih poslova (MSP) Srbije saopštilo je da su netačne tvrdnje šefa hrvatske diplomatije Gordana Grlić Radmana i MVEP Hrvatske da se radi o recipročnim merama prema srpskom konzulu u Ambasadi Srbije u Zagrebu i poziva MVEP da, kako navode, uloži dodatne napore u cilju popravljanja narušenih odnosa dve države, umesto što svojim potezima dodatno podriva dobrosusedske odnose i mir i stabilnost u regionu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

hrvatska
Foto: Pixabay

U saopštenju MSP se ističe da srpski konzul svojim delovanjem u Hrvatskoj ni jednog trenutka nije prekršio odredbe Bečke konvencije, niti je u Zagreb upućen da obavlja političke, već konzularne poslove.

“Takođe, ovim putem želimo da istaknemo da je srpski konzul na dužnost stupio polovinom septembra 2023. godine i zahtevamo od hrvatske strane da nam dostavi dokaze i upozna javnost na koji način je on mogao u roku od dva meseca od stupanja na dužnost da prekrši odredbe Bečke konvencije”, navodi se u saopštenju srpskog MSP-a.

MSP, navodi se, odbacuje razloge koje je navela hrvatska strana, jer ovo ne može biti pitanje reciprociteta, već pitanje da li je neko prekršio Bečku konvenciju ili ne.

“U slučaju srpskog konzula Petra Novakovića, nema nikakvih dokaza, dok je u slučaju hrvatskog diplomate Hrvoja Šnajdera reč o dokaznim radnjama koje predstavljaju grubo kršenje Bečke konvencije, o čemu je hrvatska strana obaveštena”, navodi se u saopštenju.

Kako je sve počelo

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije 20. novembra doneloje odluku da, u skladu sa članom 9. Bečke konvencije, koja reguliše diplomatsko-konzularne odnose, proglasi Hrvoja Šnajdera, prvog sekretara u Ambasadi Republike Hrvatske u Beogradu, za personu non grata

. ”Tokom profesionalnog angažovanja u Republici Srbiji Šnajder je grubo izašao iz okvira diplomatskih normi i prekršio navedenu Konvenciju. Tim povodom uručena je diplomatska nota ambasadoru Republike Hrvatske Hidajetu Biščeviću”, saopšteno je iz srpskog Ministarstva.

Ministarstvo spoljnih poslova, kako se dodaje, žali zbog postupanja navedenog diplomate u proteklom periodu, koje ne doprinosi unapređenju bilateralnih odnosa Republike Srbije i Republike Hrvatske, dobrosusedskoj saradnji i sveukupnom podizanju nivoa mira i stabilnosti u regionu.

Ministarstvo u saopštenju još izražava očekivanje da će Republika Srbija i Republika Hrvatska zajednički raditi na izgradnji međusobnog poverenja, a u cilju ostvarenja zajedničke evropske budućnosti.

Hrvatsko ministarstvo negiralo kršenje konvencije

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova (MVEP) Hrvatske saopštilo je da žali zbog odluke Srbije da prvog sekretara Ambasade Hrvatske u Beogradu Hrvoja Šnajdera proglasi personom non grata i istovremeno navode da odbacuju osnov za njegovo proterivanje, te da zadržavaju pravo da odgovore na ovaj potez u vreme i na način koji odaberu.

“U potpunosti odbacujemo osnov za proterivanje akreditovanog hrvatskog diplomatu. Navedena odluka Republike Srbije predstavlja korak prema pogoršanju međusobnih odnosa, kao i daljoj destabilizaciji osetljivih regionalnih političko-bezbednosnih prilika u vreme kada je stabilnost na jugoistoku Evrope od izuzetne važnosti za celu Evropu”, navodi se u objavljenom saopštenju MVEP-a.

Kažu da se “očekivala eskalacija odnosa uoči izbora u Srbiji, ali da nisu očekivali proterivanje diplomata”.

Iz MVEP-a kažu da su zabrinuti zbog proterivanja njihovog diplomate i smatraju da to, kako tvrde, predstavlja dodatni pritisak na zaposlene u hrvatskoj Ambasadi u Beogradu, koji se posebno manifestuje u predizborno vreme u Srbiji.

“S tim u vezi, izražavamo žaljenje što se anticipirana eskalacija odnosa od Republike Srbije u ovo vreme realizuje drastičnom odlukom o proterivanju diplomata”, navodi se u reagovanju iz resora ministra spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radmana.

Dodaju da MVEP zadržava pravo da odgovori na ovaj potez u vreme i na način koji odabere. Ministarstvo spoljnih poslova Srbije sinoć je saopštilo da je donelo odluku da, u skladu sa članom 9. Bečke konvencije, koja reguliše diplomatsko-konzularne odnose, proglasi Hrvoja Šnajdera, prvog sekretara u Ambasadi Hrvatske u Beogradu, za personu non grata.

”Tokom profesionalnog angažovanja u Republici Srbiji Šnajder je grubo izašao iz okvira diplomatskih normi i prekršio navedenu Konvenciju. Tim povodom uručena je diplomatska nota ambasadoru Republike Hrvatske Hidajetu Biščeviću”, saopšteno je iz srpskog Ministarstva.

Usledila je odluka o merama za srpskog konzula u Ambasadi Srbije u Zagrebu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

TELO NAVALJNOG PREDATO MAJCI

Telo preminulog ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog predato je njegovoj majci, saopštila je danas portparolka Navaljnog Kira Jarmiš.