Tokom rasprave po amandmanima na predloženi zakon o elektronskim komunikacijama, poslanici su danas polemisali i o uvođenju sankcija protiv Rusije, evropskom putu Srbije, ali i o partijskim koalicijama.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Skupština Srbije
Skupština RS, Shutterstock

Polemiku je pokrenuo samostalni poslanik Aleksandar Olenik, koji je govoreći o izveštaju Evropske komisije naveo da u njemu piše da se Srbija posle agresije na Ukrajinu uskladila sa većim delom međunarodne zajednice, glasajući za dve rezolucije u UN, ali se, kaže, nije uskladila ni sa jednom od restriktivnih mera EU, niti sa većinom deklaracija visokog predstavnika u ime EU protiv Rusije.

“Srbija je održala bliske odnose sa Rusijom, što je i otvorilo pitanje o strateškom pravcu Srbije. Opet ne radite ništa kako bi ušli u EU već radite sve suprotno tome”, ocenio je Olenik, koji smatra da bi evropski plan za rešavanje pitanja KiM bio bolji da se Srbija uskladila sa EU.

Na njegovu izjavu reagovao je šef poslaničke grupe Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović, rekavši da je neverovatno da samo u Srbiji možete da imate ljude i poslanike koji su spremni da se odriču dela naše teritorije ili da rade u interesu centara naših moći.

“Hvala Bogu što sa nama ovde više nisu veterani te prozapadne politike, od Vuka Draškovića, preko Nenada Čanka, do Čedomira Jovanovića, ali evo stižu nastavljači te politike”, rekao je Obradović. Kako je ocenio, Srbija nigde nije odmakla za 23 godine evropskog puta i da proširenja nema, ali uslovljavanja traju.

“I dalje traje uslovljavanje od toga da moramo priznati lažnu državu Kosovo, preko ovoga što zagovara Olenik, ali i Đilas i Grbović i mnogi drugi, da moramo da uvedemo sankcije Rusiji. Da li smo suvereni u odlučivanju u sopstvenoj državi ili moramo da igramo kako Brisel svira? Tu je veoma interesantna ta koalicija koja postoji u ovom trenutku između SNS i S SP, između nekadašnjih prijatelja koji su obnovili prijateljstvo”, rekao je Obradović.

On je dodao da se tome pridužio i predsednik parlamenta Vladimir Orlić koji se, kaže, u Pragu sastao sa predsednikom ukrajinskog parlamenta.

Obradović je kazao da bi voleo da zna šta je Orlić odgovorio predsedniku ukrajinskog parlamenta koji je, tvrdi, pozvao Srbiju da postane deo “ratne koalicije protiv Rusije”.

Orlić mu je odmah odgovorio.

“Naravno da se srećemo i razgovaramo sa svima sa kojima imamo bilateralne odnose. Ništa tu novo nema. Što se tiče vaših navodnih dilema kakvi su nam stavovi – uvek su isti. To ste do sada mogli zaključiti”, rekao je Orlić. On je naveo da poslanici Dveri, s druge strane, kad odu u Evropski parlament tamo govore da nisu baš toliko protiv EU, nego su malo skeptični.

“To postoji na snimcima koje ste objavili verovatno nepažnjom”, rekao je Orlić.

Obradoviću je, u vezi navodne koalicije SNS i S SP Dragana Đilasa, odgovorio šef poslaničke grupe SNS Milenko Jovanov.

“Nikakve koalicije između SNS i S SP i bilo koje druge stranke, osim onih koje su sa nama u predizbornoj ili postizbornoj koaliciji, nema. Međutim, razumem da onaj ko je stalno u nekoj koaliciji, u svemu vidi koaliciju. On je pola čovek, pola koalicija”, rekao je Jovanov.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: