Podeli vest

U manastir je ušla grupa građana i prvo je došlo do verbalnog sukoba sa sveštenim licima, a potom i do fizičkog konflikta između dve osobe

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

cetinje
Foto: Shutterstock

Uprava crnogorske policije saopštila je, povodom današnjeg događaja u Cetinjskom manastiru, da je u manastir ušla grupa građana i da je tada prvo došlo do verbalnog sukoba sa sveštenim licima, a potom i do fizičkog konflikta između dve osobe, kao i da je pripadnik policije koji se tamo nalazio sprečio dalji sukob.

Cetinjskoj policiji su sveštenici Mitropolije crnogorsko – primorske Srpske pravoslavne crkve podneli prijavu vezanu za širenje verske i nacionalne mržnje, pokušaj skrnavljenja svetinje i ugrožavanje bezbednosti sveštenih lica, dok je jedna građanka podnela prijavu protiv jednog sveštenog lica za fizički napad, navodi Uprava policije.

Službenici Odeljenja bezbednosti Cetinje su o događaju obavestili državnog tužioca u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici koji se izjasnio da se u ovom događaju ne stiču elementi krivičnog dela iz njihove nadleženosti.

Pripadnici policije su prikupili obaveštenja u svojstvu građana od više osoba na okolnosti obe prijave, o čemu je obavešten državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Cetinju koji će se naknadno izjasniti o pravnoj kvalifikaciji događaja, navedeno je u saopštenju.

Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve prethodno je saopštila da je u Cetinjskom manastiru došlo do, kako je navedeno, “nereda i širenja mržnje” od strane onih koji se, kako tvrdi Mitropolija, “lažno kunu u njegovu svetinju”.

Mitropolija u saopštenju iznosi da je grupica danas u Cetinjskom manastiru došla pred ćivot Svetog Petra Cetinjskog i tamo širila “mržnju i nenavist među građanima Crne Gore”, na šta je, ističe se, manastirska obitelj bila dužna da reaguje.

Mitropolija ocenjuje da je događaj, po svemu sudeći, bio izrežiran jer su ga, očigledno unapred obavešteni, snimali pojedini mediji, što ukazuje, tvrde, na prethodnu pripremu i fabrikovanje, odnosno, sceniranje incidenta.

Prema stavu Mitropolije, neobjašnjivo je zašto bi neko poveo sa sobom više medija da prate njegovu posetu ako već unapred nije znao da će se desiti incident.

Mitropolija dalje navodi da su, nakon što je toj grupi, mirno i bez ikakvih problema, kao i svima koji dolaze u manastir, omogućen pristup ćivotu Svetoga Petra, pojedinci iz te grupe su počeli da iznose “glasne, prizemne i besmislene uvrede na račun manastirske bratije”.

Portal Analitika preneo je da je nakon današnjeg protesta protiv potpisivanja Temeljnog ugovora sa CPC koji je održan ispred Cetinjskog manastira došlo do incidenta kada je, kako se tvrdi, sveštenik pokušao da spreči građansku aktivistkinju Maju Miličković da se pokloni moštima Svetog Petra Cetinjskog.

Ona je rekla da je počela da se moli svecu za crnogorski narod, manastir, državu i crkvu, ali da joj je sveštenik rekao da to nije molitva i da je fizički nasrnuo na nju, uhvatio je za ruku i vukao je, a potom odgurnuo i spustio pokrov.

Na snimku koji je objavio portal CdM vidi se s leđa žena koja pred ćivotom Svetog Petra Cetinjskog govori: “Evo su pošli da ručaju pa su te zatvorili. tako su te zavorili i pre 100 godina od nas Crnogoraca i Crnogorki. Ali, evo ti dolazimo okupirani, poniženi, obezvređeni…”. Na snimku se potom vidi kako joj prilazi sveštenik i pokušava da zatvori ćivot , čemu se protivi ona i drugi iz grupe.


bilten logo
RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: