Podeli vest

U Srbiji su danas raspisani vanredni parlamentarni i lokalni izboi u 65 gradova i opština koji će se zajedno održati 17. decembra.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto:Shutterstock

Lokalni izbori biće održani u Beogradu, Kragujevcu, Kraljevu, Kruševcu, Novom Pazaru, Pirotu, Vranju, Leskovcu, Loznici, Prokuplju, Smederevu, Šapcu.

Biće održani i u skupštinama opština Brus, Varvarin, Velika Plana, Veliko Gradište, Vladimirci, Vladičin Han, Vlasotince, Gadžin Han, Despotovac, Dimitrovgrad, Doljevac, Žabari, Žagubica, Žitorađa, Knić, Koceljeva, Krupanj, Kuršumlija, Kučevo, Lapovo, Lebane, Ljig, Ljubovija, Mali Zvornik, Malo Crniće, Medveđa, Merošina, Osečina, Paraćin, Petrovac na Mlavi, Požega, Priboj, Prijepolje, Ražanj, Rača, Rekovac, Sokobanja, Topola, Trgovište, Trstenik, Ćićevac, Ćuprija, Ub, Crna Trava, Aleksandrovac, Babušnica, Batočina, Bela Palanka, Blace, Bogatić i Bojnik.

Za parlamentarne i lokalne izbore glasa se na istom mestu

Pošto će lokalni izbori biti održani istog dana kada i parlamentarni Zakonom o lokalnim izborima predviđeno je da ako se glasa na istim biračkim mestima, a glasanje sprovode isti birački odbori.

Izborna kampanja će trajati 47 dana

Kao i za parlamentarne, od dana raspisivanja lokalnih izbora do dana glasanja ne može proći manje od 45 ni više od 60 dana. Kako su izbori zakazani za 17. decembar, stranke za kampanju imaju 47 dana.

Stranke kreću u trku za potpisima za kandidaturu

Prema Zakonu o izboru narodnih poslanika, stranke i koalicije izborne liste treba da podnesu Republičkoj izbornoj komisiji na propisanom obrascu i to najkasnije 20 dana pre dana glasanja, u ovom slučaju do 28. novembra.

Za podnošenje izbornih lista potrebno je prikupiti 10 000 overenih potpisa građana koji podržavaju listu, dok je za manjinskje stranke dovoljno 5.000 potpisa.

Kada su u pitanju lokalni izbori, za proglašenje izborne liste potrebno je da listu svojim potpisima podrži od 200 do 3.000 birača, u zavisnosti od broja registrovanih birača u jedinici lokalne samouprave na dan raspisivanja izbora.

Birač, u oba slučaja, može potpisom podržati samo jednu izbornu listu.

Na lokalnom nivou, zbirna izborna lista sadrži sve izborne liste sa ličnim imenima svih kandidata za odbornike. Redosled izbornih lista na zbirnoj izbornoj listi utvrđuje se prema redosledu kojim su proglašene

Na republičkom nvou Izborna lista sadrži naziv podnosioca izborne liste, naziv izborne liste, redni broj kandidata za narodnog poslanika, ime, prezime.

Ako izbornu listu podnosi koalicija, u izbornoj listi se za svakog kandidata za narodnog poslanika navodi pun ili skraćeni naziv političke stranke koja ga je kandidovala.

Nakon proglašenja izborne liste, podnosilac izborne liste ne može da menja raspored kandidata na izbornoj listi.

Trka je važna zbog broja na glasačkom listiću

Redosled izbornih lista na zbirnoj izbornoj listi utvrđuje se prema redosledu kojim su proglašene liste, a zbirna izborna lista mora biti vidno istaknuta na biračkom mestu za vreme glasanja.

Dakle, lista koja prva preda urednu dokumentaciju dobiće redni broj 1. na glasačkom listiću.

Nakon toga, 17. decembra odluka je na građanima.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: