Podeli vest

Bosna i Hercegovina bi trebalo da započne pregovore o pristupanju EU, a očekuje se da će Evropska komisija sutra objaviti ovu odluku, piše briselski portal Politiko.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Evropska komisija
Foto: Shutterstock

Evropska unija je Bosni i Hercegovini u decembru 2022. godine dodelila status zemlje kandidata, a Evropska komisija bi sada trebalo da saopšti pozitivnu preporuku za početak zvaničnih pristupnih pregovora, potvrdila su za Politiko dva evropska neimenovana zvaničnika i jedan visoko rangirani diplomata EU.

Evropska komisija u utorak će predložiti tzv. pregovaračke okvire koji određuju smernice i osnovna načela pristupnih pregovora, a zatim sledi rasprava u zemljama članicama EU.

Uoči najave Evropske komisije o početku pregovora o pristupanju BiH EU, ministri spoljnih poslova Austrije, Italije i Nemačke posetili su prošle nedelje zvaničnike BiH u znak podrške zvaničnom Sarejevu za otvaranje pristupnih pregovora.

Ipak, diplomate i zvaničnici EU su upozorili da se dogovor između 27 evropskih zemalja o zvaničnom početku pristupnih pregovora BiH verovatno neće dogoditi pre evropskih izbora u junu ove godine.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ