Podeli vest

Američka administracija je u razgovorima o opcijama za stabilizaciju posleratne Gaze, uključujući predlog da Pentagon pomogne u finansiranju multinacionalnih snaga ili palestinskog mirovnog tima, piše Politiko, pozivajući se na neimenovane zvaničnike.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/AP Photo/Oded Balilty

Opcije koje se razmatraju ne bi uključivale američke trupe na terenu, već bi sredstva ministarstva odbrane SAD bila preusmerena za potrebe bezbednosnih snaga i dopunila pomoć drugih zemlja, navodi američki portal.

Razgovori uključuju Belu kuću, Pentagon, Stejt department i njihove kolege iz drugih zemalja o tome kako bi izgledale potencijalne bezbednosne snage nakon završetka rata u Gazi.

Jedan od zvaničnika navodi da bi američka pomoć mogla da se koristi za rekonstrukciju, infrastrukturu, humanitarnu pomoć i druge potrebe.

Upitan za komentar, visoki zvaničnik američki administracije rekao je da SAD sa partnerima rade na različitim scenarijima za “priveremene strukture upravljanja” u Gazi po okončanju krize.

“Imaćemo brojne razgovore i sa Izraelcima i sa našim partnerima o ključnim elementima za ‘dan posle’ u Gazi kada za to dođe vreme”, rekao je zvaničnik.

Politiko piše, međutim, da Izrael ne želi da vodi takve razgovore dok ne pobedi na bojnom polju i ne obezbedi oslobađanje talaca koje Hamas drži u Gazi.

Sukob Izraela i Hamasa počeo je 7. oktobra prošle godine kada je palestinska militantna grupa napala Izrael, nakon čega je usledila izraelska ofanziva na Pojas Gaze.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: