Podeli vest

Poljsko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da će poslati još vojnika na granicu sa Belorusijom nakon što je utvrdilo da su dva beloruska helikoptera narušila vazdušni prostor Poljske.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vazduhoplov
Foto: Pixabay/ Ilustracija

“Ustanovljeno je da je danas, 1. avgusta 2023. godine, došlo do narušavanja poljskog vazdušnog prostora od strane dva beloruska helikoptera koja su izvodila obuku u blizini granice”, piše u saopštenju ministarstva.

Dodaje se da je beloruska strana prethodno obavestila poljsku stranu o održavanju obuke. Navodi se da se incident dogodio u oblasti Bjalovježe na veoma maloj nadmorskoj visini, zbog čega radarski sistemi Oružanih snaga Poljske nisu odmah zabeležili narušavanje.

Iz poljskog ministarstva odbrane podsećaju da su Rusija i Belorusija nedavno “intenzivirale hibridne aktivnosti protiv Poljske”.

“Marijuš Blaščak, ministar odbrane, naredio je povećanje broja vojnika na granici i izdvajanje dodatnih snaga i resursa, uključujući borbene helikoptere”, poručuju iz poljskog ministarstva.

U saopštenju se dodaje da je NATO obavešten o incidentu, kao i da će ministarstvo pozvati beloruskog ambasadora da objasni kako je došlo do incidenta.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: