Podeli vest

Zgrada RTS-a bombardovana je tokom emitovanja vesti, u 2.06 sati, 23. aprila 1999. godine

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

pomen
Foto: Pixabay

U dva sata i šest minuta posle ponoći, kod spomenika “Zašto” u Tašmajdanskom parku, održan je pomen radnicima RTS-a stradalim u NATO bombardovanju pre 23 godine, u noći između 22. i 23. aprila.

U NATO bombardovanju tada je na svojim radnim mestima poginulo 16 zaposlenih u RTS-u.

Poštu su im odali članovi porodice, zajedno sa predstavnicima RTS-a i drugih institucija i organizacija, navodi se na sajtu RTS-a.

Zgrada RTS-a bombardovana je tokom emitovanja vesti, u 2.06 sati, 23. aprila 1999. godine. NATO-a je zgradu RTS-a proglasio za legitiman vojni cilj, suprotno svim pravilima i običajima ratovanja, iako su znali da se u njoj svake noći nalazi između 150 i 160 ljudi, civila.

U napadu su poginuli: Jelica Munitlak, šminker, Ksenija Banković, video-mikser, Darko Stoimenovski, tehničar u razmeni, Nebojša Stojanović, tehničar u masteru, Dragorad Dragojević, radnik obezbeđenja, Dragan Tasić, električar, Aleksandar Deletić, kamerman, Slaviša Stevanović, tehničar, Siniša Medić, dizajner programa, Ivan Stukalo, tehničar, Dejan Marković, radnik obezbeđenja, Milan Joksimović, radnik obezbeđenja, Branislav Jovanović, tehničar u masteru, Slobodan Jontić, monter, Milovan Janković, precizni mehaničar, i Tomislav Mitrović, režiser programa.

Vence na spomenik “Zašto” položili su članovi porodica stradalih radnika, generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević, predsednik Upravnog odbora RTS-a Branislav Klanšček, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić, predstavnici Ministarstva kulture i informisanja, Gradske opštine Palilula, sindikata RTS-a, novinarskih udruženja, nevladinih organizacija, kolege i prijatelji.

Za pogibiju radnika RTS-a do sada je odgovarao tadašnji generalni direktor Dragoljub Milanović, koji je 2002. osuđen na 10 godine zatvora, zbog nepoštovanja naređenja Vlade SRJ, prema kojem je zaposlene i tehniku trebalo da izmesti iz zgrade u Aberdarevoj ulici.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: