Podeli vest

etnje računanje vremena u ovoj godini počeće u nedelju, 26. marta, u dva sata posle ponoći, kada će se časovnici pomeriti za sat unapred. Ova promena može uticati i na naše zdravlje

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: pixabay

Promena sata utiče naš unutrašnji sat i može uticati na naš bioritam i zdravlje.

Iako je prvobitni cilj letnjeg računanja vremena bio da se smanji potrošnja energije, danas se mnogo više govori o njegovom uticaju na ljudski organizam. Nekoliko studija je pokazalo da promena u rasporedu spavanja i buđenja može dovesti do niza problema sa zdravljem.

Jedan od glavnih problema koji se javljaju tokom promene sa zimskog na letnje računanje vremena jeste narušavanje našeg prirodnog bioritma. Naš unutrašnji sat, poznat kao cirkadijalni ritam, određuje kada se osećamo umorno, a kada smo budni i fokusirani. Kada pomerimo sat unapred, našem telu je potrebno nekoliko dana da se prilagodi novom rasporedu, a tokom tog perioda možemo se osećati umorno i neusklađeno.

Osim toga, promena u rasporedu spavanja može dovesti do problema sa koncentracijom i raspoloženjem. Studije su pokazale da ljudi koji spavaju manje od šest sati dnevno imaju veću verovatnoću da će patiti od depresije i anksioznosti. Letnje računanje vremena može dodatno poremetiti naše spavanje, a time i naše mentalno zdravlje.

Takođe, promena u rasporedu spavanja može dovesti do fizičkih problema, kao što su glavobolje, mučnina i loša probava. Ovo se može objasniti činjenicom da je naša unutrašnja uravnoteženost povezana sa našim probavnim sistemom, pa kada narušimo naš prirodni bioritam, može se javiti disbalans u digestivnom traktu.

Ipak, postoje i neke pozitivne strane letnjeg računanja vremena. Na primer, kada sunce izlazi ranije, možemo se osećati manje umorno i depresivno, što je korisno tokom dugih zimskih meseci. Takođe, letnje računanje vremena može nam omogućiti da duže uživamo u dnevnom svetlu i provedemo više vremena na otvorenom.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: