U Specijalnom sud u Beogradu danas je ponovo odloženo pripremno ročište u procesu protiv organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

BELIVUK
FOTO: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Ročište je odloženo jer još nije odlučeno o zahtevu Belikovog advokata Dejana Lazarevića za izuzeće postupajućeg tužioca, predsednika sudskog veća i predsednika Višeg suda, preneo je novinarima ispred Specijalnog suda Belivukov branilac Dejan Lazarević.

U saopštenju suda ovim povodom navodi se da je ročište odloženo usled istaknutog zahteva advokata Lazarević kojem su se pridružili i optuženi Belivuk i Miljković, za izuzeće postupajućeg predsednika veća sudije Vinke Berahe Nikićević, predsednika Višeg suda u Beogradu sudije Aleksandra Stepanovića, zatim zamenika tužioca za organizovani kriminal Saše Ivanića i Zorana Babića kao i tužioca za organizovani kriminal Mladena Nenadića.

Sud ukazuje da je za odlučivanje o ovom zahtevima potrebno najpre pribaviti izjave lica u odnosu na koja je istaknut zahtev, izvršiti uvid u spise predmeta, koji su veoma obimno.

U pogledu zahteva za izuzeće postupajućeg predsednika veća i predsednika Višeg suda u Beogradu nadležan je Apelacioni sud u Beogradu, a za odlučivanje o zahtevu za izuzeće tužilaca nadležno Republičko javno tužilaštvo i Tužilaštvo za organizovani kriminal pa je, s obzirom na kratak rok za donošenje pravilne i zakonite odluke, nastavak pripremnog ročišta zakazanog za 10. i 11. mart otkazano do odlučivanja po podnetim zahtevima, nakon čega će novo ročište biti naknadno zakazano, saopštio je sud.

Svi advokati su bili na suđenju, kao i optuženi koji su došli sa slobode Vojislav Ðorđević, Vladimir Dimitrijević i jedina žena u klanu Slađana Sekulić.

Juče je objavljeno da je obačen Lazarevićev zahtev za izuzeće postupajućeg tužioca i glavnog tužioca za organizovani kriminal.

Ročište zatvoreno za javnost

Pripremno ročište je zatvoreno za javnost i njemu mogu da prisustvuju samo optuženi, njihovi branioci, punomoćnici optuženih, postupajući tužilc i sudsko veće.

Na ovom ročištvu optuženi će se kratko izjasniti o krivici, odnosno da li priznaju ili negiraju krivična dela za koja se terete, a potom će tužilaštvo i odbrana predlagati svoje dokaze koji će se izvoditi tokom suđenja.

Nakon što se okonča pripremno ročište sud će zakazati glavni pretres (suđenje) koje će biti javno, a optuženo će moći detaljno da izlože svoje odbrane.

Osim pritvorenih, na optužnici se nalazi još šest osoba, od kojih su dve u kućnom pritvoru, a četvrorica su odlučila da tužilaštvu otkriju detalje izvršenja krivičnih dela, od kojih su dvojica dobila status – svedoka okrivljenih.

Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević zaključili su sporazum sa Tužilaštvom za organizovani kriminal da za kaznu od 15 i 14 godina zatvora svedoče protiv ove grupe o teškim ubistvima i drugim krivičnim delima koja je počinila.

Hrvatin i Spasojević je prema ovim sporazumima dobili su status svedoka okrivljenih, a pomenute kazne od 15 i 14 godina zatvora će im biti izrečene na kraju kompletnog suđenja ovoj grupi, ukoliko ispune obaveze iz sporazuma i svedoče protiv klana Belivuk-Miljković, potvrđeno je Tanjugu.

Hvatin se optužnicom tereti za učešće u četiri od pet teških ubistava – Goran Veličkovića, Lazara Vukičevića, Zdravka Radijevića i Milana Ljepoje.

Spasojević se tereti za učešće u teškom ubistvu Gorana Veličkovića i Aleksandra Gligorijevića, kao i za nedozvoljeno držanje oružja.

Obojici za ova dela preti doživotni zarvor, a ovako će dobiti samo po 15 i 14 godina zatvora.

Potvrđenom optužnicom ova grupa tereti se za pet brutalnih ubistava, trgovinu drogom, nedozvoljeno držanje i nošenje oružja, silovanje i otmicu.

U pitanju su ubistva Gorana Veličkovića Goksija, Lazara Vukičevića, Zdravka Radojevića, Aleksandra Gligorijevića Pukija i Milana Ljepoje.

Belivuk je optužen za pet, a Marko Miljković za četiri teška ubistva.

Za ova ubistva optuženo je još 11 pripadnika grupe.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: