Podeli vest

U Srbiji ima 2.589.344 domaćinstava a prosečno domaćinstvo ima 2,55 članova, pokazali su rezultati popisa objavljenog u oktobru prošle godine a koje je danas u knjizi “Domaćinstva prema broju članova” objavio Republički zavod za statistiku.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

starica
Foto: Shutterstock

Najzastupljenija su samačka domaćinstva kojih je 29,9 odsto, slede dvočlana domaćinstva sa udelom od 27,5 procenata u ukupnom broju domaćinstava, tročlana sa 17,8 odsto i četvoročlana sa 14.5 odsto, dok udeo domaćinstava sa više od četiri člana iznosi 10,3 procenta.

Najveći udeo samačkih u ukupnom broju domaćinstava zabeležen je u Beogradu, gde je svako treće domaćinstvo samačko, 33,4 odsto i u Vojvodini, 30,8 odsto.

U Šumadiji i Zapadnoj Srbiji, kao i u Južnoj i Istočnoj Srbiji dvočlana domaćinstva su neznatno brojnija od samačkih domaćinstava. Ova dva regiona imaju i veći udeo domaćinstava sa šest i više članova, blizu 6,0 odsto u odnosu na Beograd u kome je udeo domaćinstava sa šest i više članova svega 2,6 procenata i na Vojvodinu gde 3,4 odsto domaćinstava ima više od pet članova. Posmatrano po tipu naselja, prosečno domaćinstvo u naseljenim mestima gradskog tipa ima 2,44 člana, a domaćinstva u ostalim naseljima 2,75 članova.

Opštine sa najmanjom prosečnom veličinom domaćinstva su Crna Trava,1,9 članova, Vračar i Stari grad, dva člana, Gadžin Han, Savski venac i Babušnica, 2,1 član, dok se po najvećoj prosečnoj veličini domaćinstva izdvajaju Preševo sa 4,5 članova, Bujanovac, 4,1 član, Tutin 3,5 članova, Sjenica i Novi Pazar sa po 3,4 člana.

Najveći udeo samačkih u ukupnom broju domaćinstava zabeležen je u opštini Crna Trava gde je skoro svako drugo domaćinstvo samačko, preciznije njih 48,5 procenata, slede beogradske opštine Stari grad, 45,2 odsto, Vračar, 43,5 odsto i Savski venac, 42,4 odsto, te opštine Gadžin Han, 38,9 odsto i Babušnica, 38,8 procenata Najveći udeo domaćinstava sa pet i više članova u ukupnom broju domaćinstava imaju Preševo 47,3 odsto, Bujanovac, 38,6 odsto, Tutin, 30,5 procenata, Sjenica, 27,4 odsto i Novi Pazar 26,6 procenata.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: