Podeli vest

Proslava je održana u Sremskim Karlovcima, jednom od tri sedišta patrijaraha srpskih, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

popović
FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO PRAVDE

Ministarka pravde Maja Popović, kao izaslanik predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, i direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Vladimir Roganović prisustvovali su proslavi povodom stogodišnjice ujedinjenja Srpske pravoslavne crkve i ponovnog uspostavljanja Srpske patrijaršije.

Proslava je održana u Sremskim Karlovcima, jednom od tri sedišta patrijaraha srpskih, a Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu, služio je patrijarh srpski Porfirije sa članovima Svetog arhijerejskog sabora, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Nakon bogosluženja održana je i prva svečana sednica Svetog arhijerejskog sabora u dvorani Patrijaršijskog dvora, gde je 12. septembra 1920. godine proglašeno ujedinjenje Srpske pravoslavne crkve i njeno uzdizanje na stepen patrijaršije.

Ujedinjenjem je okončan proces ujedinjenja srpskih pokrajinskih crkava, započet nakon Velikog rata i stvaranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Veliki praznik proslavljen je i Svečanom akademijom, koja je upriličena na gradskom trgu ispred Patrijaršijskog dvora i Saborne crkve.

Svečanosti su prisustvovali i predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine Igor Mirović i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: