Patrijarh srpski Porfirije izjavio je večeras u Prijedoru, na obeležavanju Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji “Oluja” da se srpski narod sabrao u tom gradu kako bi se pomolio za sve nevino stradale 4. avgusta 1995. godine i istakao da je to bio najveći nasilni egzodus na evropskim prostorima.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

“Sabrali smo se da se pomolimo za našu braću i sestre iz Dalmacije, Like, Banije i Korduna kojima je u leto 1995. Prijedor bio prva stanica spasa tokom, nebivalo po razmerama na evropskim prostorima, nasilnog egzodusa našega naroda”, rekao je patrijarh u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića i Milorada Dodika i zvaničnika Srbije i Republike Srpske.

Istakao je da su tada neki zastali u Prijedoru, a neki nastavili dalje nadajući se da će doći lepši dani.

“Za njih 1.893 nije bilo nade za lepše i bolje dane”, dodao je patrijarh SPC.

Istakao je da su se neki odvažili da mere bol i određuju koju majku može da boli gubitak deteta, a drugu ne. Znamo da bol zbog izgubljenog deteta oseća svaka majka bez obzira kom narodu pripada i koje je vere – bol nema naciju i veru, naveo je patrijarh.

“Apelujem na sve, pre svega, pozivam verske lidere da učinimo sve da se čuva i izgrađuje mir među ljudima i narodima. Za početak da se osećajući bol i rane jedini drugih elitizam i ekluzivnost u bolu demontira”, poručio je Porfirije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: