Podeli vest

U Portugaliji se danas održavaju prevremeni parlamentarni izbori na kojima će 10,8 miliona Portugalaca odlučivati u kom pravcu će se dalje kretati zemlja.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/AP Photo/Armando Franca

Jedno je sigurno – lider socijalista Antonio Košta će otići sa mesta premijera, navodi briselski portal Politiko.

Prevremeni izbori su rezultat iznenadne ostavke Košte nakon istrage o trgovanju uticajem prošle jeseni, što znači da prvi put u devet godina njegovo ime neće biti na glasačkom listiću.

Ankete pokazuju da su blokovi koje su formirale desničarske i levičarske stranke skoro izjednačeni i da bi krajnje desničarska partija Čega mogla da bude tas na vagi.

Predsednik Socijaldemokratske partije Luis Filipe Montenegro više puta je rekao da neće ući u savez sa krajnjom desnicom.

On je u utorak pozvao birače da osiguraju da Portugalija dobije konzervativnu vladu tako što će glasati za njegovu koaliciju umesto za partiju Čega.

Međutim, stav Montenegra ne isključuje formiranje vlade ako lider krajne desničarske grupe, bivši sportski komentator Andre Ventura, ponudi svoju podršku bez ikakvih ustupaka.

Ventura sa svoje strane, tvrdi da birači žele da se dogovor sklopi između svih desnih snaga.

Druga mogućnost za Montengra bila bi podrška socijaliste Pedra Santosa, koji je rekao da bi bio spreman da vladu desnog centra učini održivom zarad stabilnosti zemlje.

Ako umesto toga socijalisti dobiju najviše glasova, očekuje se da će se ostatak portugalskih levičarskih partija udružiti oko manjinske vlade koju predvodi Santos.

Montenegro je izjavio da neće pokušati da formira vladu ako njegova partija ne pobedi.

On nije eksplicitno pristao da uzvrati na Santosovu ponudu i pruži podršku budućoj manjinskoj vladi socijalista.

Nijedan od kandidata na ovim izborima ne razmišlja o mogućnosti održavanja ponovljenih izbora, što znači da će u bliskoj budućnosti Portugalija verovatno morati da živi sa oštro podeljenim parlamentom i krajnjom desnicom sa kojom niko zvanično ne želi da sarađuje.

Pod pretpostavkom da jedan od blokova uspe da formira manjinsku vladu, usvajanje zakona biće složeno, navodi Politiko.

Montenegro je izjavio da će, ako on ne bude premijer, biti otvoren za pregovore o ključnim zakonima poput godišnjeg budžeta od slučaja do slučaja.

Santos je na sličan način nagovestio da će biti otvoren za dijalog zarad stabilnosti zemlje.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: