Podeli vest

Mirovne inicijative za rešavanje ukrajinskog sukoba koje su predložile različite zemlje sadrže ideje koje bi mogle da funkcionišu, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

putin
Foto: Shutterstock

“Ponavljam da smo zahvalni svakoj zemlji, svakoj državi ili svakoj javnoj ličnosti, jer su mnoge inicijative lično predlagali istaknuti ličnosti, zahvalni smo svima koji govore o miru, koji govore o mirnom rešenju i koji žele da budu od koristi po ovom pitanju”, rekla je Zaharova u intervjuu za TASS na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu 2023. SPIEF. Prema njenim rečima postoje ideje koje bi mogle da funkcionišu i u skladu su sa pristupom Rusije, kao na primer inicijativa Kine. Međutim, Zaharova je istakla da je glavni problem to što takve inicijative blokira “kijevski režim, koji je sebi zabranio da vodi bilo kakve pregovore sa Rusijom”. “Sve je to blokirao ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski jer je takav koncept nametnuo Vašington. SAD slede koncept ubijanja što većeg broja Rusa i to su potvrdili istaknuti predstavnici američkog političkog establišmenta, uključujući bivšeg predsednika SAD Džordža Buša mlađeg i senatora Lindzija Grejema”, rekla je Zaharova. Prema njenim rečima Vašington ne odustaje do koncepta potpune dominacije u svetu i strateškog poraza Rusije. “SAD žele neku vrsta kazne za Rusiju. Zbog toga ovo pitanje nije o suštini predloženih inicijativa, već o nesposobnosti Ukrajine da krene ka miru zbog blokada politikologa iz Vašingtona koji imaju potpuno drugačiji pogled na budućnost Ukrajine”, rekla je Zaharova.

Kremlj: Putin o o rešavanju sukoba spreman da razgovara sa bilo kim

Ruski predsednik Vladimir Putin spreman je da bilo s kim razgovara o rešavanju ukrajinskog sukoba, saopšteno je juče iz Kremlja.

”Predsednik Putin bio je otvoren, i ostaje otvoren za bilo koje kontakte kako bi se razgovaralo o mogućim scenarijima za rešavanje ukrajinskog problema”, poručio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Kako navodi Rojters, ovo je saopšteno u danu kada je u Kijev doputovala afrička mirovna misija na čelu sa predsednikom Južne Afrike Sirilom Ramafosom, a koja bi trebalo da razgovara sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, nakon čega bi trebalo da doputuju u Sankt Peterburg i tamo razgovaraju sa Putinom.

Agencija podseća da je iz Kremlja već duže vreme poručuje da je otvoren za pregovore, uz napomenu da Ukrajina mora da prizna ”novu realnost” na terenu, odnosno činjenicu da ruske snage kontrolišu oko 18 odsto ukrajinske teritorije.

Ukrajinski mirovni plan predviđa povlačenje ruskih trupa sa cele teritorije te zemlje, a iz Kijeva poručuju da to mora biti uslov za bilo kakvo okončanje rata.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: