Podeli vest

Patrijarh srpski Porfirije poručio je na vaskršnjoj liturgiji, u Hramu Svetog Save na Vračaru, da svi treba da vaskrsnemo iznutra kao pojedinci, ali i kao narod i svakoga dana budemo bolji i imamo međusobno razumevanje.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Porfirije Porfirije se na kraju praznične arhijerejske liturgije kratko obratio vernicima i čestitao im Vaskrs.

“Neka je srećan i blagosloven, braćo i sestre, današnji dan i praznik – da smo svi blagosloveni, blagoslovom vaskrslog Hrista. I njegovim blagoslovom da vaskrsnemo i mi iznutra, da uvek zajedno budemo njegovi. Da vaskrsnuvši u njemu, vaskrsnemo i kao pojedinci, ali i kao narod. Svakoga dana, da budemo bolji od sebe. Živeli, neka Bog da dobro zdravlje, ljubav i međusobno razumevanje – Hristos vaskrse”, poručio je patrijarh Porfirije.

Pravoslavni hrišćanski vernici danas slave Vaskrsenje Isusa Hrista, najznačajniji hrišćanski praznik.

Vaskrs simbolizuje pobedu života nad smrću i posle dana žalosti ponovo su se oglasila crkvena zvona u znak radosti.

Isus Hristos je, prema jevanđeljima i verovanju, raspet u petak, u subotu je ležao u grobu, a u nedelju je vaskrsao iz mrtvih i tako pobedio smrt i svim ljudima darovao večni život.

Na početku vaskršnje liturgije otpevan je vaskršnji tropar ”Hristos vaskrse iz mrtvih” (Hristos Vaskrse iz mrtvih, smrću smrt razruši, a onima koji su u grobovima život darova).

Patrijarh Porfirije služio je vaskršnju liturgiju uz sasluživanje beogradskih sveštenika, a pre liturgije je bila litija i služeno je Pashalno jutrenje.

Jutarnja vaskršnja liturgija u Hramu Svetog Save počeće u devet sati, a Pashalno večernje u 18 časova.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: