Podeli vest

Poseta Pelosijeve Tajvanu izazvala je žestoke kritike Kine koja je najavila niz vojnih vežbi i zatražila objašnjenje od američkog ambasadora u toj zemlji.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

NENSI PELOSI
Taiwan Presidential Office via AP

Nastavljaju se tenzije i reakcije na posetu pedsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu

Pelosi se obratila tajvanskom parlamentu

Predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi obratila se danas u tajvanskom parlamentu, zahvalivši se predsednici Cai Ing-ven na njenom liderstvu i pozvala na jačanje međuparlamentarne saradnje.

“Pohvaljujemo Tajvan što je jedno od najslobodnijih društava na svetu”, kazala je Pelosi u tajvanskom parlamentu, prenosi Rojters.

Pelosi je istakla da želi da “nedvosmisleno bude jasno” da SAD neće napustiti Tajvan, navodi CNN.

„Naša delegacija je došla u Tajpej da nedvosmisleno stavi do znanja da nećemo odustati od naše posvećenosti Tajvanu i da smo ponosni na naše trajno prijateljstvo. Sada više nego ikad, američka solidarnost sa Tajvanom je ključna i to je poruka koju danas ovde donosimo“, navela je Pelosi, prenosi CNN.

Ona je rekla i da Vašington namerava da ojača industriju čipova kako bi na tom polju mogao da se takmiči sa Kinom, te da to „nudi veće mogućnosti za ekonomsku saradnju SAD i Tajvana“, navodi Rojters.

Cai je zahvalila Pelosi na njenim konkretnim akcijama u cilju podrške Tajvanu.

Ona je dodala da se „Tajvan neće povući pred sve većim vojnim pretnjama“ i da će tajvanska vojska podići nivo gotovosti, prenosi Rojters.

Ministar spoljnih poslova Kine uputio poruku SAD: “Ne sanjajte o ometanju ujedinjenja Kine i Tajvana”

Potpuno ujedinjenje Kine sa Tajvanom je istorijska neminovnost, izjavio je danas kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji, povodom posete Tajvanu predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi.

“Ostvarenje punog nacionalnog ujedinjenja je opšta tendencija i istorijska neminovnost”, istakao je Vang, prenosi RIA Novosti.

Kineski šef diplomatije je preporučio SAD da ne sanjaju o ometanju velikog cilja ponovnog ujedinjenja Kine.

Istakao je da Kina neće ostaviti prostora za delovanje snagama koje se zalažu za nezavisnost Tajvana.

“Ma koliko Sjedinjene Države povlađivale ”nezavisnosti” ostrva, ti napori će biti uzaludni”, istakao je Vang.

Naveo je da su pokušaji da Tajvan bude iskorišćen za obuzdavanje razvoja Kine osuđeni na propast i pozvao SAD da odmah prestanu da igraju na “tajvansku kartu” kako bi stvorili nered u Azijsko-pacifičkom regionu.

Nensi Pelosi boravi u poseti Tajvanu, što je izazvalo oštru reakciju Kine, koja Tajvan smatra delom svoje teritorije.

Kineska vojska počela je vežbe u vodama oko Tajvana, koje će trajati do kraja nedelje.

Kina: Poseta Pelosi je pretnja miru

Tajvan je saopštio da je vojska „povećala nivo budnosti“ i da će vlasti napraviti planove za obezbeđivanje bezbednosti i stabilnosti oko ostrva, nakon što je Kina najavila niz vojnih vežbi kao odgovor na posetu Pelosi, navodi Rojters.

Kina je ocenila da je poseta Pelosi Tajvanu pretnja miru i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu i najavila obustavu uvoza nekoliko poljoprivrednih proizvoda sa Tajvana.

Ubrzo nakon dolaska Pelosi u Tajpej, kineska vojska je počela vazdušne i pomorske vojne vežbe u blizini Tajvana i probna lansiranja konvencionalnih projektila u moru istočno od tog ostrva, navodi britanska agencija.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: