Podeli vest

Poslanici Skupštine Srbije započeli su danas sednicu na čijem je dnevnom redu 30 tačaka, a predloge zakona obrazložila je premijerka Ana Brnabić navodeći da će jednim od propisa biti omogućena uplata novčane pomoći mladima do 16 godina.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

brnabić
FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

U parlamentu su i ministri finansija Siniša Mali, za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, za brigu o porodici Darija Kisić, za poljoprivredu Jelena Tanasković.

Brnabić je, govoreći o Predlogu zakona o privremenom registru majki i drugih lica kojima se uplaćuje novčana pomoć, rekla da je reč o pomoći mladima do 16 godina starosti. Prijave za pomoć će biti moguće, ukoliko Narodna skupština usvoji zakon, u periodu od 20. avgusta do 20. septembra, a isplata se očekuje od 25. septembra. Što se tiče izmena i dopuna Zakona o finansijskoj pomoći porodici sa decom, Brnabić je kazala da je ona nikad veća u istoriji Srbije.

“U ovoj godini se za mere finansijske podrške iz budžeta izdvaja 87 milijardi dinara”, rekla je Brnabić i izrazila zadovoljstvo zato što su konačno mere počele da daju rezultate. Prema njenim rečima, posle skoro četiri decenije, zaustavljen je negativan trend ukupnog broja novorođene dece i Srbija je jedina zemlja u regionu koja je tokom prošle godine zabeležila rast. Kako je rekla, novim izmenama dodatno se podržava roditeljstvo posebno za žene preduzetnice.

Predloženim izmenama predviđeno je da očevi koji su u radnom odnosu, a čije su supruge preduzetnice, nakon tri meseca od rođenja deteta mogu da koriste pravo na odsustvo sa rada radi nege deteta, odsustvo sa rada radi posebne nege deteta i naknadu zarade, odnosno naknadu plate.

Otac deteta ova prava može ostvariti posle navršena tri meseca života deteta, za preostali period do godinu dana, za prvo i drugo dete, odnosno do dve godine za treće i svako naredno dete. Takođe, izmenama ovog zakona, a u skladu sa odlukom Ustavnog suda, izjednačava se status majki preduzetnica, budući da je predviđeno ostvarivanje prava vezanih za odsustvo sa posla za treće i svako naredno dete u trajanju od dve godine.

Premijerka je istakla da je postojećim Zakonom o ozakonjenju propisana zabrana naknadnog priključenja na infrastrukturu objekata koji su u postupku ozakonjenja, dodajući da se sada dopunom tog zakona izlazi u susret oko 55.000 domaćinstava da ostvare sada tu mogućnost.

Brnabić je objasnila da će se tim domaćinstvima omogućiti da se privremeno priključe na infrastrukturu s tim što se to neće odnositi na investitore stambenih objekata koji su gradili stanove za prodaju.

Kada je reč o Predlogu zakona o potvrđivanju sektorskog sporazuma između Vlade i Evropske komisije o mehanizmima primene finansijske pomoći Unije Srbiji u okviru IPARD 3, Brnabić kaže da se udsvajanjem zakona otvara put za dodatnu bespovratnu pomoć od 288 miliona evra što će dodatno doprineti razvoju ruralnim područjima.

.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: