Podeli vest

Tokom popodnevnog dela rasprave u Skupštini Srbije na čijem su dnevnom redu izmene i dopune Zakona o ministarstvima, poslanici su raspravljali i o KiM, a povodom predloga dela opozicije da se formira posebno ministarstvo za KiM.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

opozicija
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ARHIVA

Poslanik Srpske napredne stranke Marko Atlagić govorio je o tome ko je od opozicije za sankcije Rusiji, a ko nije, citirajući njihove izjave u medijima i preneo da je lider Narodne stranke Vuk Jeremić u razgovoru sa američkim kongresmenom 2008. godine kazao da je ulazak KiM u UN najbolje čemu Srbija treba da se nada.

On je upitao Jeremića i njegove poslanike da li je to istina.

“Ja sad pitam Vuka Jeremića i njegove poslanike da li je tačno da se u njegovom savetodavnom odboru, Centru za međunarodnu politiku i održivi razvoj, nalazi švajcarska političarka Mišel Kanvej koja se zalaže već tri decenije za nezavisnost Kosova”, upitao je Atlagić.

Odgovarajući Atlagiću, šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić rekao je da dok je Vuk Jeremić bio ministar neke druge vlade, Kosovo nije bilo član nijedne međunarodne organizacije.

On je istakao da je Srbija imala suverenu vlast na severu Kosova, policiju i obrazovanje.

Aleksić je rekao da je ova vlast uradila ono što Albanci nisu uspeli ni 1999. godine.

“Nisu uspeli ni do 2012. godine, ali od 2012. do 2022. su uspeli da urade to da naprave državu u kojoj ste vi vlast. Vaša Srpska lista je vlast u toj lažnoj državi”, rekao je Aleksić.

Atlagić je u raspravi rekao i da su oni koji danas traže Ministarstvo za Kosovo i Metohiju nekad odrekli južne srpske pokrajine i dodao da on ima hrabrost da ih imenuje.

Atlagić je takođe kazao da su se neki od poslanika i lidera opozicije zalagali za uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji. Tu je spomenuo Zorana Lutovca i Dragana Ðilasa čije je izjave citirao.

“Jedan ugledni list objavio je da Ðilas smatra da Srbija treba da uvede sankcije Rusiji, a Igor Mirović ga uverava zbog čega ne treba. Proverite da li je to tako i izvinite se onda”, rekao je Atlagić.

Atlagić je kazao da se prema njegovim saznanjima Ðilas u razgovoru sa otpravnicom američke ambasade u Beogradu rekao da se zalaže za hapšenje Ratka Mladića i da je obećao da će se odreći Kosova.

“Dragan Ðilas to nikad nije negirao, a ja sam prozivao ovde i uvek ću prozivati”, rekao je Atlagić.

Poslanik “Ujedinjenih” Borko Stefanović reagovao je na izlaganje Atlagića, ocenjujući da je ono što je kazao poslanik SNS-a “neverovatna količina besmislica”.

“Nije čak ni tema to što se dozvoljava, ne samo da se krši, jedan, dva pet članova Poslovnika, već se to radi kao potpuno normalna stvar, verovatno pod utiskom od prethodnog perioda kada nije bilo nikoga da oponira”, rekao je Stefanović i dodao da se situacija u međuvremenu promenila.

Odgovarajući na kritike Atlagića, šef poslaničke grupe DS, Zoran Lutovac, izneo je tvrdnje da je sadašnja vlast otišla sa severa Kosova i napustila sve institucije Srbije na KiM.

Prema njegovim rečima, “ostali su samo kriminalci i lista koja učestvuje na svim izborima tamo”.

Šef poslaničke grupe SNS Milenko Jovanov je rekao da je nemoguće odbraniti ono što je Vuk Jeremić, kao tadašnji ministar inostranih poslova uradio u Ujedinjenim nacijama.

“Dakle, ne samo da mu se zahvalio Hašim Tači, njemu se zahvaljuje i Kurti i ova Osmani. Njemu se svi zahvaljuju za ono što je uradio”, rekao je Jovanov.

On je dodao da je bivša vlast vodila pogrešnu politiku jer se, kako je kazao, igrala sa stalnim članicama SB UN, Rusijom i Kinom menjajući predloge iza njihovih leđa i što je ubeđivala Rusiju i Kinu da dozvole dolazak Euleksa.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

Vest nije pronadjena

POGLEDAJTE JOŠ