Podeli vest

Poslanici Skupštine Srbije započeće sutra novu sednicu, na čijem je dnevnom redu ukupno 30 tačaka.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

skupština
TANJUG/TARA RADOVANOVIĆ/ARHIVA

Među tačkama dnevnog reda su Predlog zakona o privremenom registru majki i drugih lica kojima se uplaćuje novčana pomoć, dopuna Zakona o ozakonjenju, izmene Zakona o planiranju i izgradnju, a pred poslanicima je i predlog da se za ministra prosvete izabere Slavica Đukić Dejanović.

Poslanici će raspravu početi diskusijom o dopunama Zakona o ozakonjenju, što je prva tačka dnevnog reda.

Odbor za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije Skupštine Srbije podržao je u ponedeljak predlog za dopunu Zakona o ozakonjenju objekata, čime će se onima koji žive u nelegalizovanim stambenim objektima koji nemaju struju i vodu biti dozvoljen priključak u skladu sa postojećim procedurama.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je da je ovo pre svega humani čin i naglasio da ni na koji način ne abolira investitora niti prejudicira na bilo koji način dalji proces ili odluke o legalizaciji objekta, odnosno stana. Predlog zakona o privremenom registru majki i drugih lica kojima se uplaćuje novčana pomoć, predviđa novčanu pomoć za decu do 16 godina starosti od po 10.000 dinara.

Majke će za novčanu pomoć od 10.000 dinara po detetu moći da se prijave od 20. avgusta do 20. septembra na portalu Uprave za trezor.

Pravo na pomoć imaće majke sve dece rođene nakon 21. novembra 2006. godine, uključujući i taj dan, a predviđeno je da isplata počne 25. septembra.

Na dnevnom redu su i izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, kojim se, kako je navedeno u obrazloženju, nastavlja podrška majkama preduzetnicama.

Predloženim izmenama predviđeno je da očevi koji su u radnom odnosu, a čije su supruge preduzetnice, nakon tri meseca od rođenja deteta mogu da koriste pravo na odsustvo sa rada radi nege deteta, odsustvo sa rada radi posebne nege deteta i naknadu zarade, odnosno naknadu plate.

Otac deteta ova prava može ostvariti posle navršena tri meseca života deteta, za preostali period do godinu dana, za prvo i drugo dete, odnosno do dve godine za treće i svako naredno dete.

Takođe, izmenama ovog zakona, a u skladu sa odlukom Ustavnog suda, izjednačava se status majki preduzetnica, budući da je predviđeno ostvarivanje prava vezanih za odsustvo sa posla za treće i svako naredno dete u trajanju od dve godine.

Izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, koji je takođe na dnevnom redu sednice, predviđeno je unapređenje elektronskog sistema za izdavanje građevinskih dozvola CEOP sistema uvođenjem novih funkcionalnosti a naročito e-prostora kojim postupak za izradu i izmenu planske dokumentacije postaje efikasniji i brži.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić je naveo da će se unaprediti zelena agenda i da će svi objekti veći od 10.000 kvadrata morati da imaju zeleni sertifikat a zgrade će morati da imaju i energetski pasoš.

Pred poslanicima su i izmene i dopune Zakona o vazdušnom saobraćaju, o energetici, Predlog zakona o interoperabilnosti železničkog sistema, izmene i dopune Zakona o zapošljavanju stranaca, izmene i dopune Zakona o strancima, kao i više sporazuma o zajmovima.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: