Podeli vest

Poslanici Skupštine Srbije prihvatili su sinoć. Za izveštaj je glasalo 148 poslanika, protiv je bilo 57, dok dvoje poslanika nije glasalo.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

skupstina srbije
TANJUG/ RADE PRELIC

Poslanici Skupštine Srbije prihvatili su sinoć, na posebnoj sednici o Kosovu i Metohiji, izveštaj o pregovaračkom procesu sa privremenim prištinskim institucijama.

Za izveštaj je glasalo 148 poslanika, protiv je bilo 57, dok dvoje poslanika nije glasalo.

Reč je o Izveštaju o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini u periodu od 15. juna 2021. godine do 1. septembra 2022. godine.

Izveštaj je na sednici predstavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je, između ostalog, poručio da Srbija neće ni posredno ni neposredno priznati jednostrano proglašenu nezavisnost naše južne srpske pokrajine.

Vučić: Očekuje nas najteže doba posle 1945.

predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je u završnom izlaganju da Evropi i Srbiji u narednih šest i po meseci sledi najteže doba posle Drugog svetskog rata.

„Očekujem da budu različite inicijative povodom Berlinskog procesa. Naredni dani i nedelje biće veoma teške, veoma ozbiljne za sve nas. Biće ozbiljne zbog svega što se u svetu dešava, zbog izveštaja iz Jermenije, Kirgizije, odluke poljskog parlamenta o ratnoj odšteti od Nemačke i svega drugog. Dovoljno je bilo čuti reči belgijskog premijera koji je rekao da će cela evropska privreda pasti, a ako padne evropska u kakvom stanju će tek biti naša koja je manje rezistentna na sve spoljne šokove“, rekao je Vučić u završnom obraćanju poslanicima posle rasprave o izveštaju o KiM.

Istakao je da će do 31. marta biti najteži period za Evropu posle Drugog svetskog rata, za nas možda ne najteže, jer su 1990-te bile užasno vreme.

„Svakako će biti jedna od najsloženijih godina za srpski narod i građane Srbije od 1945.na ovamo“, podvukao je on.

Vučić je rezimirao da je obećao nekoliko stvari na sednici koja je trajala 25 sati, a kojoj je neprestano prisustvovao.

„Ni na koji način nećemo priznati direktno ili indirektno nezavisnost Kosova. Nije to nikakvo junaštvo“, poručio je on.

Vučić je kazao da je važno da građani znaju da je sve što je govoreno na sednici bila „fontana želja“, bilo toliko nerealno i toliko daleko od onoga što je stvarnost, što žele Albanci i naši zapadni partneri, da se čudi da smo u stanju da ljudima pokušavamo da prodajemo nemoguće bajke.

„I ovakve stvari kada govorim jače i snažnije ću se boriti nego svi koji se busaju u prsa“, dodao je on.

Vučić je rekao da se ne sme zaboraviti da nije bilo reči o drugim stvarima, ni o situaciji u regionu, ni o RS.

„Svim građanima RS i Srbije čestitam Dan nacionalnog jedinstva i zastave. Sutra ću otvoriti radove na autoputu Rača-Bijelina koje finansira Srbija sa 100 miliona evra“, najavio je on.

Vučić je kazao da nije spokojan, jer su jedno politička nadigravanja, a drugo realnost.

„Očekujem da posle osnovnih pritisaka dođu i oni teže kategorije. Verujem da ću moći više da govorim o tome posle Njujorka gde imam zakazanih 22 sastanaka sa šefovima država i vlada i 9 sa raznim organizacijama“, objasnio je on.

Rekao je da misli da naši politički akteri i društvena scena nisu razumeli situaciju, i da svi imaju svoj ugao, a da malo koga interesuje država.

„Kada sam molio predstavnike SPC i političkih partija da nam nije potrebna tolika buka oko parade, zbog pritisaka u vezi sankcija, niko nije hteo da popusti u svojim stavovima. Kada sam molio druge „ne možemo da angažujemo sve svoje snage, ne trebaju nam loše slike“, niko nije hteo da popusti. Svima je najlakše da bude kriva država. A moj je posao da štitim pravni poredak, i prava građana u zemlji bez obzira kojih građana. Meni se svi naši građani dopadaju bez obzira na sve njihove razlike“, poručio je on.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: