Podeli vest

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil, svečanim presecanjem vrpce na aerodromu “Nikola Tesla”, zvanično su otvorili prvi let nacionalne avio-kompanije “Er Srbija” za Čikago.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

“Ovo je važan i veliki dan za nas, ovde ima mnogo novinara koji nisu ni rođeni kada je prestao da postoji let između Beograda i Čikaga pre 31. godinu. Danas je ‘Er Srbija’ jedina kompanija u regionu kojom možete da letite u dva velika američka grada – Njujork i Čikago. Ne postoji ni bolja kompanija, ni bolji grad za vezu sa SAD. Ako pogledate vreme u koje poleće avion, razumećete da on stiže u Čikago u najbolje vreme”, rekao je Vučić.

On je zahvalio američkim partnerima što su “Er Srbiji” i u Njujorku i u Čikagu omogućilim najbolje moguće uslove i što, kako je rekao, naša kompanija može da zadovolji interes svih ljudi iz regiona, da im obezbedi sigurnost, udobnost i veoma brz prevoz.

“Od Čikaga do Beograda leti se manje od 10 sati, a od Beograda do Čikaga nešto manje od 11 sati. To je neverovatna ušteda u vremenu, kada nema presedanja, 8.000 kilometara pređete za tako kratko vreme”, istakao je Vučić.

On je dodao da je let Čikago-Beograd popunjen sve do 3. juna, a da za let Beograd-Čikago ima još puno mesta. “Mi smo prve dve i po godine gubili novac na liniji Beograd-Njujork, dok je to danas najprofiltabilnija linija. Imali smo dovoljno snage i strpljenja da izdržimo sve i danas je to bukvalno najuspešnija i najprofitabilnija linija.

Verujemo da će to biti i sa Čikagom i to za još manje vremena. To je velika stvar za nas”, konstatovao je Vučić. On je istakao da je Srbija sa SAD pre 10 godine imala trgovinsku razmenu od 400 miliona, a danas 1,3 milijarde, uprkos velikoj udaljenosti. Konstatovao je da to jesu neki uspesi, ali da veruje da trgovinska razmena sa SAD može i mora biti mnogo veća.

Naveo je da linija sa Čikagom povezuje Srbe i Srbe, našu ogromnu dijasporu, naše divne ljude koji žive u središnjem delu SAD, ali koji će da imaju dobru konekciju i prema Kanadi, dok ne otvorimo liniju za Kanadu, prema Torontu, ali i prema zapadnjom delu SAD, Srednjem zapadu, Kaliforniji i svim drugim američkim državama.

“Osim Srba i Srba, ovo će nas povezati sa američkim narodom. Naučićemo više o SAD, a verujem i oni o nama. Velika stvar za Beograd i Srbiju i ne moramo da idemo na Franfurt, Minhen, Beč, Istanbul, ni u jedan od tih velikih gradova u koje smo uvek bili zagledani. Možemo da idemo iz Beograda. Ogroman uspeha za nas i ‘Er Srbiju’, čestitam vam na tome”, poručio je predsednik Srbije.

On je pohvalio način na koji su rekonstruisane aerodromske prostorije i poručio da će, kada se aerodrom završi, nešto u junu, a nešto do kraja godine, to biti ubedljivo najlepši aerodrom u regionu.

Naglasio je da je “Er Srbija” u prva četiri meseca ove godine ostvarila je sve rekorde.

“Preko devet miliona evra profita, a na računu ima 177 miliona evra u ovom trenutku. Mi smo bolji danas nego što je JAT ikada bio u velikoj Jugoslaviji, iako je zemlja više nego tri puta manja. Samo kada se setim koliko je bilo sumnje i neverice na početku oko ‘Er Srbije'”, rekao je Vučić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: