Podeli vest

Iako nam se u ovom trenutku čini da je leto dalje nego što je bilo u aprilu, meteorolozi kažu da nam se bliže sunčani dani.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

NEVREME BEOGRAD
FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Koliko god da se u ovom trenutku činilo neverovatnim od utorka nas u Srbiji očekuje 30 stepeni.

“Od nedelje se očekuje jačanje anticiklona uz stabilizaciju i otopljenje tako da će već sredinom nedelje maksimumi biti od +22 do +29 stepeni Celzijusa, dok bi u drugom delu nedelje trebali biti od +24 do +32 stepena Celzijusa i to bi bio prvi jači topao talas ovog leta. Trenutno deluje da neće duže potrajati i već oko 25.06. se simuliura osveženej uz pljuskove, dok cluster ECMWF-a zatim do kraja juna simulira svežije vreme bez visokih temperatura”, napisao je meteorolog Marko Čubrilo.

JUN 2023: U većem delu Srbije topliji i prosečno vlažan

Prognoza meteorologa da će nas u junu moriti kiše već se ostvarila, a lepih vesti ima, ali će i one trajati kratko. Prema trenutnim predviđanjima u utorak nas očekuje 30 stepeni.

JUL 2023: Sunce, sunce, kiša

Srednja minimalna temperatura vazduha u julu, prema prognozi RHMZ, imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u julu imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.2ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom jula biće oko 29.0ºC.

Jul će dakle prilično ličiti na jun, uz nešto manje padavina i nešto više temperature.

AVGUST 2023: Sunce, pljuskovi, toplotni talas, pljuskovi

Sam početak meseca bi moglo obeležiti otopljenje i do oko 10.08. bi se temperature mogle kretati iznad proseka. Taj deo leta bi mogao biti i njegov najtopiji deo uz maksimume koji bi se uglavnom kretali od +29 do +33 stepena Celzijusa, a lokalno, posebno nad jugom i jugoistokom regiona i priobaljem Jadrana i oko +38 stepeni Celzijusa. Osim toga i noćni minimumi bi bili dosta visoki te bi iznad velikog dela Srbije, osim u višim predelima regiona mogao uslediti niz “tropskih noći”. Posle prve dekade avgusta je moguće osveženje koje bi okvirno potrajalo oko 7-9 dana.

U tom periodu uz česte grmljavinske pljuskove maksimumi bi se spusitli na vrednosti malo ispod proseka, dok bi minimumi ponovo bili relativno niski, često i ispod +14 stepeni Celzijusa.

Sumirano, očekuje nas leto kakvo smo nekada znali.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: