Podeli vest

Previše alkohola često je recept za katastrofu ujutro, a za osobe sa dugotrajnim COVID-om simptomi mamurluka mogu biti mnogo gori, pokazuje novo istraživanje.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pexels

Mala studija Univerziteta Stenford, koja je objavljena u časopisu Cureus, ispitivala je osetljivost na alkohol kod četiri osobe sa post-akutnim posledicama SARS-CoV-2 (PASC) ili dugog COVID-a.

Dva pacijenta su prijavila goru glavobolju nakon što su popili istu količinu alkohola koju bi popili pre nego što su dobili COVID.

Jedna pacijentica, 40-godišnja žena sa istorijom Ehlers-Danlosovog sindroma tipa III, astme, anemije, hipotenzije i migrene, tvrdila je da je mogla da toleriše sedam mešanih pića koja sadrže žestoka pića u jednoj noći pre nego što se dugo pojavio COVID.

Ali od kada je dobila COVID, žena je izjavila da se njen mamurluk oseća kao da „pati od trovanja alkoholom nakon što je popila čak i male količine alkohola i da se oseća ‘užasno’ nekoliko dana nakon konzumiranja,” navodi se u studiji.

Žena je primetila da se njena tolerancija toliko smanjila da bi jedno pivo dovelo do „jakog mamurluka, zajedno sa pogoršanjem simptoma PASC tri dana nakon toga“.

Druga pacijentica, 49-godišnja žena sa istorijom dijabetesa tipa 1, celijakije kontrolisane ishranom i raka dojke – koja konzumira nekoliko pića nedeljno – rekla je da je primetila smanjenu toleranciju na alkohol nakon infekcije COVID- om .

Nakon što je popila samo jednu čašu vina, izjavila je da je doživela “tako lošu reakciju da je osećala da ne može da se pomeri”, primetili su istraživači.

Žena je opisala svoje simptome kao „slične lošem mamurluku, sa glavoboljom, omamljenošću i ‘prevladavajućim’ umorom sledećeg dana.

Istraživanje je zaključilo da se novonastale reakcije na alkohol i osetljivost mogu javiti nakon infekcije COVID-19 kod pacijenata sa PASC.

„Kliničari koji procenjuju dugotrajne kovid pacijente treba da se raspitaju o konzumaciji alkohola i toleranciji u njihovoj društvenoj istoriji, jer ove informacije mogu pružiti uvid u potencijalne okidače za pogoršanje simptoma i pomoći u vođenju strategija upravljanja životnim stilom “, sugeriše studija.

Direktorka za internu medicinu Stanforda i koautorka studije Linda Geng primetila je kako „klinička zapažanja iz ovog rada pokreću važna pitanja o vezi između duge osetljivosti na COVID i alkohol“, kako je navedeno u izjavi poslatoj Fok Nevs Digital-u.

„Daljnje proučavanje ovoga moglo bi pružiti uvid u mehanizam(e) dugog COVID-a i drugih postvirusnih sindroma“, rekla je ona.

„Pored toga, pacijenti sa dugim COVID-om treba da budu oprezni u pogledu upotrebe alkohola, a neki će se možda osećati bolje ako ga potpuno izbegavaju.

Medicinski saradnik Fok Nevs-a , dr Mark Sigel , koji nije bio uključen u studiju, primetio je da iako je ovo istraživanje anketiralo samo četiri pacijenta, on je takođe prepoznao povećanu osetljivost na alkohol kod nekih svojih pacijenata sa dugotrajnim kovidom..

„Ova studija se zasniva na prethodnim istraživanjima da se u slučaju postvirusnih sindroma (uključujući mononukleozu), osetljivost na alkohol može povećati“, rekao je Sigel putem e-pošte za Fok Nevs Digital.

„Video sam ovo kod nekih mojih pacijenata sa post-COVID sindromima“, nastavio je. „Simptomi su slični: glavobolja, mučnina, umor, bolovi u telu. A alkohol može da pogorša simptome posle COVID-a.“

Siegel je objasnio da i simptomi nakon COVID-a i alkohol mogu „dovesti do upale i uticati na imuni sistem“.

„A nedavna istraživanja pokazuju da COVID može da dovede do izvesnog propuštanja krvno-moždane barijere tako da zapaljenske hemikalije (uključujući one iz alkohola) mogu bar privremeno da uđu u mozak, izazivajući glavobolju, mučninu i vrtoglavicu“, rekao je on.

Svako ko ima simptome poremećaja upotrebe alkohola treba da potraži pomoć od lekara, terapeuta ili savetnika, preporučuju stručnjaci.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

ALKARAZ ODBRANIO TITULU NA VIMBLDONU

Španski teniser Karlos Alkaraz osvojio je drugi uzastopni pehar na Vimbldonu pošto je u reprizi prošlogodišnjeg finala ponovo pobedio Novaka…