Iz opozicione Demokratske partije Kosova ocenjeno je da su posle dogovora sa Beogradom Kurti i Samoopredeljenje sada “veoma srećni” zbog toga što su uspeli da sprovedu sporazume Hašima Tačija.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

kurti
Foto: Tanjug/AP

Posle kritika koje je kosovska opozicija iznela povodom sprorazuma sa Beogradom oko dokumenata premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti pozvao je lidere opozicionih stranaka AAK, PDK i DSK na sastanak kako bi ih obavestio o poslednjem sastanku u Briselu i sa, kako je rekao, izazovima sa kojima se Kosovo suočava.

Iz opozicione Demokratske partije Kosova ocenjeno je da su posle dogovora sa Beogradom Kurti i Samoopredeljenje sada “veoma srećni” zbog toga što su uspeli da sprovedu sporazume Hašima Tačija.

“Ovo nije uspeh, već beda za Kosovo i izgubljene godine zbog jednog čoveka – Aljbina Kurtija”, naveli su u toj stranci.

Član PDK, Betim Ðoši ocenio je da je Tači „neuporedivo ispred političara poput Aljbina Kurtija, bez vizije i koji ništa ne zna o istoriji”, preneo je Kos sev.

“On je deceniju obmanjivao i lagao građane Kosova govoreći im da se u Briselu potpisuju dela izdaje Republike Kosovo. Danas, međutim, sa ponosom kaže da iz sporazuma Hašima Tačija nije uklonjena nijedna tačka ili zarez”, rekao je Ðoši.

Lidera Alijanse za budućnost kosova (AAK) Ramuš Haradinaj smatra da je za žaljenje to što je trebalo toliko čekati i uložiti veliku energiju i trud za primenu sporazuma iz 2011. godine, koji omogućava slobodu kretanja i da je ovo “dobar znak da sporazume treba sprovesti”.

Haradinaj još dodaje da su „dogovori jedan po jedan”, strategija Srbije za odlaganje i kupovinu vremena, dok je interes Kosova, kako kaže, konačni sporazum o priznanju.

Lider Socijaldemokratske partije (PSD) Dardan Molićaj ocenio je da je ovim dogovorom Zajednica srpskih opština pronašla „prodornu formulu” i smatra da su mali dogovori odskočna daska ka ZSO.

“Teško je videti srećan kraj procesa koji se fragmentira i razdvaja”, ocenio je Molićaj.

Objašnjavajući zasto je pozvao predstavnike opozicije na sastanak Kurti je naveo da je prirodno da postoje razlike i nesuglasice “kada smo suočeni sa velikim odlukama”, kao i da razlike nikada ne bi trebalo da budu iznad “državnog i nacionalnog interesa“, preneli su prištinski mediji.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: