Podeli vest

Prelazak Hrvatske sa kune na evro biće obeležen simbolično iza ponoći 1. januara.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

evro p
Foto: Pixabay

Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je danas da će prelazak Hrvatske sa kune na evro biti obeležen simbolično iza ponoći 1. januara, kada će guverner Boris Vujičić i ministar finansija Marko Priomorac na jednom od bankomata Hrvatske narodne banke podići prve evre.

Plenković je na sednici Nacionalnog veća za uvođenje evra kao službene valute rekao da je Hrvatska došla nadomak velikog strateškog cilja i da je uz Šengen načinila, kako je kazao, “konačni korak s obe noge u najdublju integraciju EU”.

“Ovim ostvarujemo strateški program vlade i ispunjavamo preuzetu obavezu kada smo pregovarali članstvo u EU-u. Trebalo nam je pet godina intenzivnog rada…”, rekao je Plenković i dodao da Hrvatska u 2023. postaje 20. članica evropodručja.

“Mi ćemo uvođenjem evra biti znatno zaštićeniji u krizama s kojima se suočavamo”, rekao je Plenković u uvodnom obraćanju. Podsetio je da 1. januara u Zagreb dolazi predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen sa kojom će predstavnici vlade posetiti Granični prelaz Breganu, razgovaraće o bezgraničnim kontrolama, a potom će na Trgu bana Jelačića popiti kafu i platiti je evrima.

“Simbolično i bez velikih fešti i troškova. Ovo je opipljiva promena za sve građane. Mislim da je u ovim okolnostima ovo primeren način obeležavanja”, rekao je Plenković, preneli su hrvatski mediji.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: