Podeli vest

Nakon više od tri godine od izbijanja korona virusa Ministarstvo zdravlja dalo je odobrenje da bolnice u Srbiji mogu da dozvole posete bolesnicima.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

doktor
Foto: Shutterstock

Pandemija korona virusa zaustavila je praksu poseta bolesnika u svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji.

Nakon više od tri godine, interne epidemiološke bolničke komisije, uz odobrenje Ministarstva zdravlja, donele su pravila pod kojim uslovima mogu biti dozvoljene posete.

Ograničenja u posetama i dalj postoje, pa su posete bolesnicima u intenzivnoj nezi, kao i do sada, zabranjene.

Ostale posete ograničene su na pola sata, dozvoljen je samo jedan posetilac po pacijentu i obavezno je da nosi zaštitnu masku, prenose Večernje novosti.

U Kliničko bolničkom centru Zvezdara posete su dozvoljene dva puta nedeljno, sredom i nedeljom u trajanju od pola sata, od 14 do 14.30 časova.

U Kliničko-bolničkom centru “Dr Dragiša Mišović”, do pacijenta se može četiri puta nedeljno – utorkom, četvrtkom, subotom i nedeljom.

U Univerzitetskom kliničkom centru Srbije svaka klinika ima svoje vreme za posete, a one su u potpunosti organizovane po preporukama Ministarstva zdravlja.

Svaka bolnica ima pravo da organizuje raspored poseta u svojoj ustanovi, ali do sada nisu sve to učinile.

Ponovo moguće prisustvo porođajima

Kako je “Novostima” rečeno u Ginekološko-akušerskoj klinici “Narodni front” u ovom porodilištu ponovo može da se prisistvuje porođaju, ali je uslov da otac ili drugi blizak član porodice ima urađene sve zahtevane briseve.

Posete u ovoj bolnici biće dozvoljene i za neporodilje.

U kojim porodilištima očevi mogu da prisustvuju na porođaju?

Budući očevi i osobe bliske porodilji mogu da prisustvuju porođaju u nekim porodilištima u Srbiji, a to zavisi od toga da li postoje uslovi za to. Negde je ova usluga besplatna, a u nekim porodilištima se plaća. Ni cena ove usluge nije svuda ista.

U svakom slučaju budući očevi obavezno treba da se raspitaju u lokalnom porodilištu da li je dozvoljeno da prisustvuju porođaju i koje je analize prethodno potrebno uraditi, kao i koliko sve to košta.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: