Podeli vest

Tuš je vaš početak dana, vaše pojačanje, vaše omiljeno mesto za tajm aut? Sve ovo će biti još bolje ako tuširanje završite “oštrim” hladnim mlazom. 

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Unsplash/ilustracija

Da li zaista volite tople tuševe? 

Jutro, veče, zapravo uvek? Neće vam se svideti, ali: topla voda nikako ne prija vašoj koži. Isušuje je i iritira. Na početku smo spomenuli oštri, hladni tuš. Ako ste se smrzli od same pomisli, opustite se na trenutak: radi se o tome da završite poslednjih 30 sekundi parnog tuširanja sa najhladnijom temperaturom koju voda može da dostigne. Na istom nivou, punom brzinom. 

Zašto pola minuta? Toliko nam je potrebno da zaista dođemo do svakog dela tela, uključujući pazuhe, kosu, lice i druge skrivene stvari. Da biste olakšali: pustite vodu ,sklonite se od tuša i sačekajte dok temperatura ne padne. Testirajte nogom ili rukom. Stavite jednu po jednu nogu pod hladan mlaz, zatim gornji deo tela, pa lice. Okrenite se i držite leđa čistima, ruke podignute, navlažite kosu , navlažite vrat i na kraju pustite da vam voda teče niz donji deo leđa nekoliko sekundi. Bam! Endorfini! Opasnost od zavisnosti! Verujte nam, vredi.

Sjaj za kožu i kosu

Hladan regenerator ublažava stres koji topla voda stavlja na delikatnu, tanku kožu glave. Perut ili svrab mogu biti veoma dramatični rezultat. Takođe daje  loknama dodatni sjaj – ako ste se ikada zapitali zašto stručnjaci za kosu peru kosu hladnom vodom, evo zašto. Ledeno hladna voda takođe čini suvu kožu mekom kao puter. Prskanje hladne vode uzrokuje da se pore lagano skupljaju, čineći kožu glatkijom i čvršćom.

Ubica kalorija

I evo ga crno-belo: prema British Journal of Sports Medicine, ledena voda povećava broj otkucaja srca i metabolizam . Naravno, telo je nakratko u šoku i radi jače da održi stabilnu temperaturu. Ovo zapravo sagoreva više kalorija. 

Pojačavač raspoloženja

Hladni tuševi aktiviraju nervni sistem, neurotransmiteri kao što su norepinefrin i endorfini daju nam visoko, trnce blagostanja.

Odlično za imuni sistem

Prema studiji, hladni tuševi su takođe korisni kada se nešto dešava: pomažu u jačanju  imunološkog sistema  i sprečavanju bolesti zbog poboljšane cirkulacije krvi. Ledeni tuš takođe deluje kao mala limfna drenaža: Limfni sistem se sastoji od čvorova i tečnosti koji transportuju vodu i hranljive materije, ali i toksine i otpadne proizvode kroz i van tela – ceo dan, svakodnevno. Ako limfa protestuje, to može dovesti do otoka lica i stomaka, nelagodnosti, infekcija, bolesti i problema sa spavanjem. 


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: