Kada se stomak pobuni, neki se kunu u nešto što mnogi imaju u kući: kolu i perece. To nije uvek od pomoći.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pexels

Niko ne voli dijareju . Želja da se to brzo reši je shodno tome velika. U nadi da će ubrzati stvari, neki ljudi pribegavaju kućnim lekovima. Coca-cola i perece su veoma popularni. Ali to nije preporučljivo .

Uobičajena pretpostavka

Teorija iza posezanja za slatkim napitcima i grickalicama je: šećer u koli treba da obezbedi energiju, a tečnost treba da hidrira telo; so iz štapića pereca je namenjena da nadoknadi gubitak soli izazvan dijarejom.

Ovako kola deluje protiv dijareje

Iako kola zaista obezbeđuje telu tečnost, visok sadržaj šećera može dovesti do još većeg stomačnog poremećaja i čak pogoršanja dijareje. Kofein, zauzvrat , podstiče bubrege da izlučuju više kalijuma . Takođe ima diuretički efekat, što nije poželjno za telo koje je već pod stresom dehidracijom. Fosforna i ugljena kiselina koje se takođe nalaze u kolu mogu iritirati creva.

Zbog toga štapići pereca nisu pogodni za dijareju

Iako štapići pereca nisu štetni, oni ne obezbeđuju sve supstance koje je telo izgubilo kroz tečnu stolicu. Oni isporučuju samo natrijum hlorid . Međutim, ne sadrže druge neophodne soli kao što su kalijum i nitrati.

Ovi kućni lekovi zaista pomažu kod dijareje

U slučaju dijareje, uravnotežen unos tečnosti i elektrolita (pogledajte okvir) je ključan, jer se oba gube u tečnoj stolici. Umesto štapića kole i pereca, stručnjaci preporučuju bistre čorbe, biljne čajeve i specijalne rastvore za rehidrataciju koji sadrže sve potrebne elektrolite u izbalansiranom odnosu.

Takođe se preporučuje lagana hrana kao što su dvopek, banane i rendana jabuka . Kuvana šargarepa takođe može pomoći. Kao i jabuke i banane, oni takođe sadrže dosta pektina. Kuvanjem se stvaraju i takozvani oligosaharidi (molekuli šećera), koji vezuju uzročnike dijareje i na taj način ih čine bezopasnim.

Međutim, ako simptomi dijareje potraju, svakako treba da posetite lekara – kao i u teškim slučajevima .


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: