Podeli vest

Prva tranša investicionog granta za izgradnju brze pruge Beograd-Niš od 598 miliona evra, potpisana je u vozu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

sporazum
FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/

Prva tranša investicionog granta za izgradnju brze pruge Beograd-Niš od 598 miliona evra, u okviru finansijskog paketa za železnički Koridor 10, potpisana je danas u vozu u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i evropskog komesara za proširenje Olivera Varheija.

Sporazum su potpisali šef regionalnog predstavništva Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan Alesandro Bragonzi i ministar građevinarstva Goran Vesić.

Nakon potpisivanja Vučić se zahvalio EU rekavši da je 600 miliona najveći bespovratni iznos koji je Srbija dobila.

Sporazum se odnosi na gradnju deonice Stalać – Đunis, na trećoj etapi buduće brze pruge, koja će se prva raditi, jer je za tu deonicu idejni projekat već završen i odobren.

Deonica Stalać – Đunis je duga 17,7 kilometara pruge.

Brza pruga Beograd – Niš biće duga 230 kilometara, a završetak radova se očekuje 2029. godine.

Izgradnja će se odvijati u tri etape i to: Beograd – Velika Plana, Velika Plana – Paraćin, Paraćin – Niš. EU će obezbediti finansijski paket uod 2,2 milijarde evra: EIB će obezbediti 1,1 milijardu evra, EBRD 550 miliona, donacija EU je 598 miliona evra, (sada odobreno 265 miliona).

Na brzoj pruzi Beograd – Niš se očekuje 2,3 miliona putnika godišnje. Potpisivanju je prisustvovala i ministarka za evrointegracije tanja Miščević.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ