Podeli vest

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović u ime Srbije potpisala je danas Memorandum o razumevanju sa kompanijama Šangaj Fengling i Ziđin Koper Bor o ulaganjima u obnovljive izvore energije (OIE).

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ SLOBODAN MILJEVIĆ

Đedović Handanović je nakon potpisivanja tog dokumenta kazala da je Srbija u prethodnih godinu dana napravila značajne iskorake u zelenoj energetskoj tranziciji, pre svega unapređujući zakonodavni okvir i uspešno sprovodeći prve aukcije u oblasti OIE.


Ona je naglasila da je to prepoznala i Energetska zajenica koja je označila Srbiju kao lidera u sprovođenju reformi među svojim članicama.
“Memorandumom koji je danas potpisan krećemo u realizaciju pojedinačno najvećeg projekta u oblasti OIE u Srbiji, koji će realizovati kineske kompanije Šangaj Fengling (Shanghai Fengling Renewables Co. Ltd.) i Ziđin Koper (Serbia Zijin Copper doo Bor) u kojem je suvlasnik Srbija”, rekla je ministarka.


Ona je objasnila da ovaj projekat podrazumeva izgradnju postrojenja u okolini Bora ukupnog kapaciteta dva gigavata (GW) , od kojih su snage 1.500 megavata (MW) vetroelektrana i 500 MW solarne elektrane, kao i izgradnju fabrike za proizvodnju zelenog vodonika, kapaciteta oko 30.000 tona godišnje.
“Ukupno ulaganje je oko dve milijarde evra, a investitor je kompanija Šangaj Fengling i proizvedena energija koristiće se za potrebe proizvodnje Ziđina, koji je jedan od najvećih izvoznika u Srbiji i koji stalno povećava svoju proizvodnju, posebno nakon završetka rekonstrukcije topionice u Boru prošle godine”, nagladila je Đedović Handanović.

FOTO TANJUG/ SLOBODAN MILJEVIĆ


Ona je dodala da će pored direktnih ulaganja u zaštitu životne sredine u rudarskoj proizvodnji, ovaj projekat omogućiti da značajan deo električne energije za potrebe Ziđina bude proizveden na održiv način, odnosno ne koristeći fosilna goriva i bez negativnih efekata na životnu sredinu.
“Ta energija biće proizvedena ovde u Srbiji, u Borskom okrugu, koristeći naše potencijale solarne i vetroenergije”, navela je.


Prema rečima Đedović Handanović, početak izgradnje postrojenja planiran je u prvom kvartalu naredne godine, a prva faza od 700 MW trebalo bi da bude završena do sredine 2026.
“Do kraja 2028. trebalo bi da bude završen celokupan projekat, odnosno svih 2.000 MW, i dostizanje proizvodnih kapaciteta zelenog vodonika od 30.000 tona godišnje”, najavila je ministarka.


Prema njenjim rečima ova investicija će omogućiti otvaranje od 300 do 500 novih radnih mesta uglavnom vezanih za sektor OIE i oni će imati visok nivo zarada.
“Sa ovim projektom, Srbija postaje jedan od evropskih centara u oblasti proizvodnje i opreme za projekte OIE kao i zelenog vodonika i opreme za projekte iz oblasti OIE., a takođe će doprineti i ostvarenju naših ciljeva u oblasti energetske bezbednosti i nezavisnosti i dostizanju ambicija da dostignemo karbonsku neutralnost do 2050. godine”, zaključila je ministarka.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ