Podeli vest

Dokument, između ostalog, predviđa i razvoj elektroenergetskih kapaciteta koji koriste obnovljive izvore energije i povezivanje u ovim oblastima, kao i razmenu naučnih i tehnoloških istraživanja u oblasti zelenih izvora energije

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

sporazum sa albanijom
TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović i ministarka infrastrukture i energetike Albanije Belinda Baluku potpisale su danas, na Samitu Otvorenog Balkana u Beogradu, Memorandum o razumevanju između dva ministarstava, koji predviđa međusobnu podršku kod ulaganja u nove kapacitete i posebno kada je reč o izgradnji LNG terminala (za tečni prirodni gas) u Albaniji.

Memorandum je potpisan u Palati Srbija u prisustvu lidera zemalja Otvorenog Balkana i regiona ZB.

Dokument predviđa i razvoj elektroenergetskih kapaciteta koji koriste obnovljive izvore energije i povezivanje u ovim oblastima, kao i razmenu naučnih i tehnoloških istraživanja u oblasti zelenih izvora energije, te unapređenje poslovnih i privrednih veza u oblasti energetike, uključujući korišćenje transportnih, prenosnih i skladišnih kapaciteta.

Takođe, predviđena je i saradnja u oblasti geologije i rudarstva, s posebnim akcentom na čistije tehnologije i održivi razvoj.

U Palati Srbija potpisan je i Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti filma i audiovizuelnih delatnosti na ZB.

Dokument su potpisale ministarka kulture Srbije Maja Gojković, ministarka kulture Albanije Elva Margariti i ministarka kulture Severne Makedonije Bisera Kostadinovska Stojčevska.

Memorandum je nastavak prethodno potpisanog Memoranduma iz oblasti kulture iz jula 2021, kojim predviđa osnivanje zajedničkog koprodukcionog fonda Otvorenog Balkana za filmske profesionalce.

Zatim je potpisan Operativni plan u oblasti civilne zastite između Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

Potpis su stavili pomićnik ministra MUP-a Srbije i načelnik Sektora za vanredne situacija Luka Čašić, zamenik direktora Direkcije za zaštitu i spašavanje Severne Makedonije Zulfikar Zejnualai i generalni direktor Nacionalne agencije za civilnu zaštitu Miinistarstva odbrane Albanije Haki Čako.

Operativni plan je nastavak prethodnog sporazuma o saradnji u civilnim i vanrednim situacijama iz jula 2021.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: