Podeli vest

Dojenje jeste čin između mame i bebe, ali je odgovornost porodice, okoline, ali i čitavog društva, istakla je Jelena Vasojević, savetnica u “Halo bebi” Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

dojenje
Foto: Pixabay

Ove nedelje u Srbiji se obeležava Nacionalna nedelja promocije dojenja pod sloganom „Istupi za dojenje – edukuj i podrži“ sa ciljem da se skrene pažnja zdravstvene i šire javnosti na značaj dojenja.

“U ovoj četrdesetoj nedelji u godini, simbolično koliko traje trudnoća, mi pokušavamo da skrenemo pažnju javnosti i svih društvenih svera koliki je značaj za dojenja kako za mamu, za bebu, kao i za društvo. Različite su akcije do 10. oktobra, malo više govorimo na načinu da se ljudi zapitaju zašto je dojenje u našoj zemlji u tako malom procentu i kako svako od nas može da pomogne, rekla je za Tanjug Jelena Vasojević, savetnica u “Halo bebi” Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Prema njenim rečima, dojenje jeste čin između mame i bebe, ali je odgovornost porodice, okoline, ali i čitavog društva.

“Ako svako od nas prestane da na čudan način gleda mamu na ulici, sledeća mama će se osećati prijatnije kada doji svoje dete napolju, na ulici, u tržnim centrima. Svaki tata može da pita majku da li joj treba nešto, kako mogu da ti pomognem, da namesti jastuk, da doda čašu vode, da mama bude odmorna, kako bi mogla da doji”, rekla je Vasojević.

Ona je navela da znanje o dojenju služi da se prevaziđu sve prepreke koje vode do odustajanja od dojenja.

“U okviru obeležavanja Nacionalne nedelje dojenja biće organizovana predavanja, tribine i izložbe na temu dojenja. Cilj aktivnosti kampanje je skretanje pažnje zdravstvene i šire javnosti na značaj dojenja kao najoptimalnijeg načina ishrane za pravilan rast i razvoj, zaštitu i unapređenje zdravlja deteta i majke, kao i ukazivanje na značaj pružanja podrške i pomoći trudnicama i majkama dojiljama da ostvare uspešno dojenje”, rekla je Vasojević.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: